Autor textu: OTS
15.03.2024

V Inchebe sa uskutočnia majstrovstvá Slovenska strechárskych a maliarskych remesiel žiakov odborných škôl s medzinárodnou účasťou

Remeslo má zlaté dno – hoci záujem žiakov a študentov o štúdium stavebníctva na Slovensku klesá, význam tohto príslovia zostáva nanajvýš aktuálny.   

Foto: INCHEBA

Bratislava 15.03.2024 (Skolske.sk/OTS)

Stavebníctvo nielen u nás, ale aj v iných krajinách čelí podľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska nedostatku kvalifikovaných pracovníkov, a to vo všetkých stavebných profesiách. 
​​​​​​​
Stavebné remeslo žiakom a študentom priblížia aktivity v rámci medzinárodného veľtrhu stavebníctva CONECO v bratislavskej Inchebe, ktorý štartuje už v stredu 20. marca.

Hneď v prvý deň veľtrhu od 10:00 si žiaci zmerajú svoje zručnosti a vedomosti počas 23. Majstrovstiev Slovenska strechárskych remesiel a 20. Majstrovstiev Slovenska maliarskych remesiel žiakov odborných škôl s medzinárodnou účasťou. Súťažné aktivity budú rovnako pokračovať aj vo štvrtok 21. 3. od 10:00 do 18:00. Majstrovstvá v Inchebe organizujú Cech strechárov a Cech maliarov Slovenska.

Pavilón vzdelávania a inovácií

To, že stavebníctvo už dlho nie je zastaralé a neperspektívne odvetvie, zasa ukáže Pavilón vzdelávania a inovácií pod hlavičkou Zväzu stavebných podnikateľov. Pavilón prinesie to najlepšie zo vzdelávania stavbárov. Žiaci, študenti, doktorandi a pedagógovia dvanástich odborných škôl a dvoch univerzít odprezentujú najpokrokovejšie inovácie a technológie, ktoré pri vyučovaní stavebných odborov používajú.
 


​​​​​​​
Záujemcovia sa budú môcť zoznámiť napríklad s virtuálnou, zmiešanou alebo rozšírenou realitou, ktorá sa stáva neoddeliteľným pomocníkom v stavebníctve, s inovatívnymi ekologickými riešeniami pre budovy, zelenými fasádami a strechami, s 3D digitálnym modelom dopravnej infraštruktúry, s meračskou technikou, geodetickými stanicami, s tvorbou GREEN a SMART riešení, s inováciami vo vede a výskume a ich aplikáciou v praxi, s ukážkami prác v 3D programoch, so smart ovládaním domácnosti a 3D tlačou a meraním prostredníctvom dronov.

Zvládol by si byť bagristom?

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska v spolupráci so stavebnou firmou v rámci veľtrhu pripravil Coneco pripravil bagrový trenažér. Kabína a ovládací panel sú rovnaké ako v skutočnom stavebnom stroji a v kombinácii s hydraulickým pohyblivým sedadlom dokonale sprostredkujú prácu bagristu na stavbe. 

​​​​​​​

Veľtrh Coneco okrem toho ukáže komplexný prierez segmentom stavebníctva a výber toho najlepšieho pre stavbu a rekonštrukciu. V ponuke vystavovateľov nebudú chýbať stavebné systémy, inovatívne technológie, dizajnové komponenty a riešenia pre hrubú stavbu aj interiér. Konštrukčné, izolačné a obkladové materiály, okná a dvere, technológie na odvlhčovanie muriva, hydroizolačné systémy pre strechy, krby a kachle, elektrické radiátory a podlahové vykurovanie, tepelné čerpadlá, riešenia pre solárnu energiu, tieniaca technika, stolárske riešenia a produkty, ale aj dizajnové prvky pre dotvorenie interiéru sú len časťou ponuky, ktorú návštevníci na veľtrhu nájdu.
 
Súbežný veľtrh energetickej efektívnosti RACIOENERGIA prináša riešenia pre úsporu energií a udržateľnosť.

Veľtrhy sa budú konať od stredy 20. 3. do soboty 23. 3. Viac informácií na www.incheba.sk.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]