Autor textu: Ľuboš Lukáč
10.04.2024

Prešov bude hľadať talenty základných škôl

Do súťaže, ktorá má osloviť talentované deti z Prešovského kraja, sa bude dať prihlásiť od pondelka 8. apríla. Podujatie organizujú tri subjekty a ako tradične prebehne v dvoch vekových kategóriách.

Foto: Rajmund Petrík

Prešov 10.04.2024 (Skolske.sk)

Vlastný pomyselný ring budú mať mladší i starší
Registrovať sa do súťaže je možné od 8. do 18. apríla 2024 prostredníctvom registračného formuláru na stránke www.nadanedieta.sk. Zúčastniť sa jej môžu žiaci základných škôl Prešovského kraja, a to v dvoch súťažných kategóriách: žiaci 3. - 4. ročníka základnej školy a žiaci 5. - 9. ročníka základnej školy.
​​​​​​​
Autorom súťaže talentov je učiteľ, špeciálny pedagóg, logopéd a odborný metodik pre vzdelávanie nadaných detí Ľuboš Lukáč. Organizátormi Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove, Iniciatíva Rozumieme nadaným a Súkromná základná škola DSA v Prešove. Súťaž patrí do portfólia projektov a aktivít Iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorá sa venuje a nadaným deťom celého Slovenska.

Finále predchádzajú školské kolá
Po registrácii v súťaži prídu na rad školské kolá, ktoré preveria logické myslenie. Úspešní žiaci – finalisti sa potom 28. mája stretnú vo finálovom kole talentov. Uskutoční sa na Súkromnej základnej škole DSA v Prešove, kde okrem logického myslenia prebehne previerka ďalších oblastí nadania: komunikačných zručností, priestorovej predstavivosti, tvorivosti, či všeobecného prehľadu.
Kým v školských kolách súťažia deti samostatne v 3. - 4. ročníku a v 5. - 9. ročníku a postupujú za svoju kategóriu do finálového kola, vo finálovom kole postupujúci z prvého stupňa spolu s postupujúcimi za druhý stupeň tvoria tím a úlohy riešia spoločne za školu,“ uviedol ako zaujímavosť autor súťaže Ľuboš Lukáč.

pic
Foto: Rajmund Petrík

Súťaž sa rozrástla na celý kraj
Talent základných škôl Prešovského kraja nahradil úspešný formát s pôvodným názvom Talent základných škôl regiónu Šariš. „Dôvodom zmeny názvu súťaže je možnosť zapojenia základných škôl z celého kraja, teda nielen z regiónu Šariš a tiež záujem škôl o registráciu detí,“ uviedol Ľuboš Lukáč.
Cieľom obľúbenej súťaže je vyhľadávanie a podpora nadaných a talentovaných detí, podpora detí, ale aj odborná, či metodická podpora učiteľov – školských koordinátorov súťaže pri vyhľadávaní a podpore nadaných a talentovaných detí v školskom prostredí (na základnej škole),“ vysvetlil.

Odmenou bude takisto zápis do Galérie talentov
Po úspešnej registrácii súťažiacich bude všetkým základným školám k dispozícii testovací súbor. Organizátor Talentu základných škôl Prešovského kraja doručí testy školského kola elektronickou formou. Základná škola musí testy podľa pokynov organizátora vytlačiť a zrealizovať testovanie a vyhodnotenie.
​​​​​​​
Žiakov, ktorí sa umiestnia na prvých troch miestach, čaká zápis do Galérie talentov, sladká odmena a balíček darčekov: knižné odmeny, filmové prekvapenia, hlavolamy, rébusy, diplom, či medaila.

pic
Foto: Rajmund Petrík

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]