Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
30.05.2024

Na Univerzite Komenského vybudovali Laboratórium pokročilých materiálov

Výskum laboratória je v súčasnosti zameraný predovšetkým na tri druhy materiálov - anorganické nanokryštály, nanografény a polovodičové materiály, nazývané perovskity.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 30. mája (TASR) - Na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (UK) vzniklo Laboratórium pokročilých materiálov (Laboratory for Advanced Materials - LAM), ktoré patrí k najmodernejším pracoviskám svojho druhu na Slovensku. Vyvíja napríklad materiály pre novú generáciu solárnych článkov či nové nanomateriály na využitie v zdravotníctve. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Eva Kopecká.
       
"V našom výskume využívame moderné chemické metódy na prípravu materiálov, ktoré majú potenciál vylepšiť existujúce alebo byť základom pre úplne nové technológie. Ide o interdisciplinárny výskum, prienik medzi chémiou, fyzikou, biochémiou, inžinierstvom, medicínou a ďalšími vednými oblasťami. Cielené aplikácie sú zamerané na pozitívny spoločenský efekt, napríklad v oblastiach obnoviteľnej energie, medicíny a biotechnológie," priblížil Milan Sýkora, ktorý laboratórium zriadil a vedie.
        
Výskum laboratória je v súčasnosti zameraný predovšetkým na tri druhy materiálov - anorganické nanokryštály, nanografény a polovodičové materiály, nazývané perovskity. Podľa univerzity ide o mimoriadne aktuálne výskumné témy, čoho dôkazom sú aj viaceré nedávno publikované práce laboratória v prestížnych odborných časopisoch a dve podané medzinárodné patentové prihlášky. Jedna sa týka novej metódy na prípravu chalkogenidových perovskitov, materiálov s potenciálom podstatne zvýšiť efektivitu solárnych článkov. Druhá patentová prihláška sa týka nového typu anorganických nanokryštálov, ktoré môžu byť využité ako efektívne kontrastné látky v oblasti medicínskeho zobrazovania. Obidve technológie už zaznamenali komerčný záujem.
        
Vybudovanie laboratória financovali poväčšine z európskeho výskumného grantu v rámci programu Horizont, schémy ERA Chairs. Výskumný tím LAM získal druhý takýto grant v histórii Slovenska. Ako priblížila hovorkyňa, cieľom grantu je pomôcť inštitúciám v krajinách, ktoré zaostávajú v medzinárodnom výskumnom priestore, prilákať etablovaných medzinárodných odborníkov a manažérov, aby na hosťovskej inštitúcii vybudovali medzinárodne uznávaný výskumný program a stimulovali zmeny na dosiahnutie excelentnosti.
        
Tím LAM po piatich rokoch fungovania tvoria okrem Sýkoru štyria výskumní zamestnanci, jeden administrátor a deväť študentov, z toho šesť doktorandov. Vyše polovica tímu je zo zahraničia. Medzi zamestnancami a študentmi sú podľa UK bývalí študenti prestížnych medzinárodných univerzít, ako aj slovenskí študenti, finalisti chemických a fyzikálnych olympiád, ktorí si aj vďaka možnosti už počas štúdia pracovať v špičkovom laboratóriu, zvolili štúdium na slovenskej univerzite.
        
"Už len uspieť v grantovej výzve ERA Chair má v stredoeurópskom priestore veľký význam. Na našej univerzite sme dokázali za päť rokov grantovej podpory z Európskej únie vybudovať pracovisko, ktoré nám umožňuje podporovať kvalitný ľudský potenciál a robiť špičkový výskum, čím zároveň prispieva k napĺňaniu poslania univerzity," zhodnotil rektor UK Marek Števček.

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]