Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
06.06.2024

Kežmarok po desiaty raz ožíva študentským remeslom

Pripravený je aj kultúrny program venovaný hlavne deťom a mládeži.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kežmarok 6. júna (TASR) - Mesto Kežmarok už po desiaty raz ožíva atmosférou stredoveku, vytvoria ju mladí študenti z celého Slovenska. Vo štvrtok tam totiž štartuje dvojdňový Festival študentského remesla. Lucia Bartková z organizačného výboru podujatia pre TASR potvrdila, že do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 600 účastníkov z 37 škôl. Zapoja sa do súťaží, prezentácií remesiel a vystúpia s tancom alebo spevom na pódiu na nádvorí hradu.
        
"Pripravená je murárska, stolárska, kuchárska, vizážistická a kaderníckej súťaž, o ktorú je najväčší záujem, a aj súťaž v odevnej tvorbe. Tento rok je prihlásených 47 družstiev, ktoré tvoria vždy dvaja žiaci a jeden učiteľ," uviedla Bartková. Okrem miestnych študentov sa zapoja aj žiaci z Tornale, Štúrova či Nitry, ale aj z Oravy, Liptova a viacerých miest z východného Slovenska. Niektoré školy festival navštevujú pravidelné, privítajú však aj nováčikov. Časť z nich bude remeslá aj predvádzať, aby návštevníkom ukázali svoju zručnosť. Uvidia tak napríklad výrobu železnej ruže, razenie mincí, reštaurovanie, výrobu cukroviniek, nápojov i šperkov, potlač textilu, filcovanie a plstenie či tkanie prestieraní a kobercov.
        
Pripravený je aj kultúrny program venovaný hlavne deťom a mládeži. Chýbať nebudú zábavné a tanečné vystúpenia, historické hry, súťaže a kreatívne aktivity. Riaditeľka festivalu Anna Jurgovianová upozornila, že jedným zo symbolov podujatia je pomoc druhému. "Túto myšlienku napĺňa charitatívna zbierka a benefičný koncert, ktorým sa symbolicky festival začína. V drevenom artikulárnom kostole o 18.00 h vystúpi Martin Harich s kapelou," dodala.
        
Festival sa nesie v historickom duchu a je zameraný na vznik prvých cechov a remeselných dielní v Uhorsku. Dobovo oblečení študenti z celého Slovenska prezentujú oblasti, z ktorých pochádzajú. Hlavnou myšlienkou prezentácie je podľa Jurgovianovej zachovanie a podpora remesiel, ktoré sú v dnešnej dobe na ústupe. "Festival prepája moderný svet s históriou remesiel a ľudovými tradíciami. Žiaci stredných škôl predvádzajú svoje zručnosti, ktoré sú dôležité aj napriek pokroku a moderným technológiám," podotkla riaditeľka. Podrobné informácie o programe nájdu záujemcovia na stránke www.studentskeremesla.sk.

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]