Autor textu: TASR
01.02.2019

Počas chrípky by sme nemali chodiť do práce či do školy

Akútne respiračné ochorenia netreba počas chrípkovej sezóny podceňovať.

Foto: text

Bratislava 1. februára (Skolske.sk)

Chorí na chrípku by počas jej trvania nemali chodiť do práce či do školy. Ochorenie je potrebné vyležať a v liečbe sa riadiť pokynmi ošetrujúceho lekára. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa akútne respiračné ochorenia netreba počas chrípkovej sezóny podceňovať. Upozorňuje, že ľudia s teplotou či horúčkou sa musia liečiť pod dohľadom lekára. "Neraz sme svedkami, že mnohí s nádchou, bolesťami hrdla a mnohokrát aj so zvýšenou teplotou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe," mieni Mikas s tým, že pri chrípke sa takto chorým klinický stav môže skomplikovať. Najčastejšími komplikáciami chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a pľúc.

K prenosu ochorenia môže dôjsť kontaminovanými predmetmi na verejných priestranstvách či v domácnosti. Riziko predstavujú držiaky v autobusoch, nákupné košíky či kľučky, no problematické môže byť i podanie rúk. Niektoré odporúčania preto zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny.

Ak si ľudia dostatočne neumývajú ruky, hrozí riziko prenosu rôznych ochorení vrátane chrípky. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení i žltačky typu A. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách osem až 12 hodín, na hladkých povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky

Ján Mikas

Podľa odporúčania ÚVZ SR je v období narastajúceho počtu chorých v rámci prevencie vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Dôležité je takisto dbať na pravidelné vetranie miestností v domácnosti, vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach i na pracovisku, a to nárazovo a niekoľkokrát denne. V prípade predškolských zariadení je potrebné zo zákona vykonávať takzvaný ranný filter, vďaka ktorému by mala zodpovedná osoba v zmysle ochrany zdravia zamedziť, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa.

Pokiaľ je v domácnosti člen rodiny s chrípkou či prechladnutím, podľa hygienikov je vhodné pre neho vyčleniť príbor, taniere i poháre. U chorej osoby má význam používanie rúšok, pretože sa tým redukuje riziko šírenia ochorenia pri osobnom kontakte. Používať by mala aj jednorazové papierové vreckovky, ktoré je potrebné po použití bezpečne zlikvidovať. "Nemenej dôležité je myslieť na čistotu priestorov. Povrchy a kľučky možno dezinfikovať dezinfekčnými prostriedkami s obsahom chlóru, glutaraldehydu, peroxozlúčeniny, chlóhexidínu či jódu. V domácnosti sa počas chrípkovej sezóny vo všeobecnosti odporúča upratovanie navlhko, pretože vírus chrípky prežije v prachu v izbovej teplote i niekoľko dní," dodáva hlavný hygienik SR.

Chrípková sezóna trvá na severnej pologuli od októbra do konca apríla nasledujúceho roka, teda od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka. V jej priebehu sa aktivita chrípky postupne zvyšuje, dochádza k lokálnym, okresným a krajským epidémiám, ktoré môžu zasiahnuť celé Slovensko.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]