Autor textu: Natália Juhászová
08.02.2019

V Botanickej záhrade v Košiciach sme videli unikátne dinosaurie embryo

Dozvedeli sme sa, že slovenský vedec Martin Kundrát objavil nový druh pravtáka.

Kráľovský Chlmec 8. februára (Skolske.sk)

Na prehliadku botanickej záhrady sa vyberú žiaci ZŠ v Kráľovskom Chlmci každý rok. Organizujú sa tam prednášky na rôzne témy. V tomto školskom roku to bola prednáška o dinosauroch. Táto téma nás zaujala, preto sme sa 24. januára vybrali do Košíc.

Exkurziu zorganizovala pani učiteľka Slovinská a sprevádzala nás aj pani učiteľka I. Tóthová. Cestovali sme vlakom a bolo nás 16. Väčšinou to boli žiaci ôsmeho a deviateho ročníka.

pic
Foto: Na snímke slovenský vedec Martin Kundrát, ktorý objavil nový druh pravtáka. FOTO TASR – František Iván

Prednášajúci nám najprv porozprával o tom, ako sa našli zachované kostry dinosaurov, a potom o ich živote. Dozvedeli sme sa veľa noviniek. Mne sa najviac páčila tá, že dinosaury celkom nevyhynuli, pretože žijú v prírode v podobe vtákov. Samozrejme, nie v tej forme, ako pred mnohými rokmi. Museli sa prispôsobiť životu v súčasných podmienkach. Po prednáške sme mohli dávať otázky o tom, čo nás ešte zo života dinosaurov zaujímalo.

pic
Foto: Výstava Kamenný herbár. Stredobodom pozornosti sú objavy nového druhu Archaeopteryxa. Na snímke vnútorná štruktúra amonita. FOTO TASR – František Iván

Potom sme mali prehliadku botanickej záhrady. Mnohí z nás tam už boli, tak sme väčšinu rastlín poznali.

Mne sa výlet aj prednáška veľmi páčili. Dúfam, že aj ostatní spolužiaci boli spokojní. Ďakujeme pani učiteľke Slovinskej, že nás na tento výlet zobrala.

​​​​​​​Redaktor junior TASR Natália Juhászová, 8. A 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]