Autor textu: TASR
13.02.2019

Ruský bájkar Ivan Andrejevič Krylov sa narodil pred 250 rokmi

Preslávili ho nadčasové bájky so sociálnym podtextom.

Bratislava 13. februára (Skolske.sk)

Ruský spisovateľ Ivan Andrejevič Krylov patril vo svojej dobe k najpokrokovejším ruským autorom. Preslávili ho nadčasové bájky so sociálnym podtextom. Najznámejšie z nich sú napríklad: Vlk a baránok, Orol a sliepka, Statočný osol. Od narodenia oceňovanej postavy ruských literárnych kruhov uplynie v stredu 13. februára 250 rokov.

Krylov využíval malebnosť ruského jazyka a ľudovú múdrosť a do bájok dokázal vtlačiť maximum dobovej, národnej a sociálnej adresnosti. Jeho bájky vďaka svojej mnohovýznamovosti ponúkajú v každej dobe nový a aktuálny výklad.

Ivan Andrejevič Krylov sa narodil 13. februára 1769 v Moskve v cárskom Rusku v rodine chudobného dôstojníka. Po otcovej smrti musel ako veľmi mladý z platu kancelárskeho poslíčka živiť matku a súrodencov. Nikdy nedosiahol vyššie školské vzdelanie, široký rozhľad však získal ako samouk. Väčšinu svojho života pracoval ako knihovník. Mladý novinár a debutujúci dramatik vydával satiricko-publicistický časopis s názvom Pošta duchov, neskôr Divák, nakoniec Petrohradský Merkúr. Krylov mal neustále problémy s cenzúrou, preto musel všetky žurnalistické činnosti zanechať, opustil ruskú metropolu a bez stáleho zamestnania cestoval po Rusku. Podporu našiel u kniežaťa Golicyna, ktorý bol tiež v nemilosti.

Začiatkom 19. storočia Krylov napísal svoje najlepšie hry Módny obchod a Ponaučenie dcérkam. Jeho vrcholným dielom je satirická persifláž (zosmiešnenie) s názvom Pošta duchov, ktorá vychádzala na pokračovanie v periodiku s rovnomenným názvom. Nemenej radikálne boli aj Krylovove posledné texty pred nedobrovoľným odchodom z Petrohradu - "východná povesť" Kaib a parodická Chváloreč na môjho dedka.

Keď mal 40 rokov, začal prekladať bájky francúzskeho bájkara La Fontaina a začal sa sám venovať tomuto literárnemu druhu. V roku 1806 uverejnil v Moskve svoje prvé bájky a od tých čias sa im venoval až do smrti. Napísal ich vyše 200. Vyslúžil si nimi aj pozornosť ruského cára a to mu umožnilo dlhé roky pracovať v petrohradskej cárskej knižnici.

Spisovateľ Ivan Andrejevič Krylov zomrel 21. novembra 1844 v Petrohrade. Dožil sa 75 rokov. Jeho bájky, kedysi objekt cenzúry, začali neskôr vychádzať ako literatúru pre deti.

Výber bájok Ivana Anderjeviča Krylova s názvom Sviňa a iné bájky v preklade Jána Štrassera prinieslo na knižný trh v roku 2011 vydavateľstvo Slovart. Knihu ilustroval český výtvarník Adolf Born.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]