Autor textu: Skolske
19.02.2019

UK premietne film Ostrým nožom inšpirovaný príbehom Daniela Tupého

Film sa natáčal v priestoroch Univerzity Komenského.

Bratislava 19. februára (Skolske.sk)

V utorok 19. februára 2019 o 17.30 hod. sa v priestoroch Auly Univerzity Komenského v Bratislave (UK) uskutoční premietanie filmu inšpirovaného skutočným príbehom zavraždeného študenta Filozofickej fakulty UK Daniela Tupého skupinou neonacistov na nábreží Dunaja v roku 2005. Jeho vražda nebola dodnes objasnená a vinníci potrestaní. 

Univerzita Komenského sa aj týmto spôsobom rozhodla uctiť si pamiatku Daniela Tupého aj preto, že prejavy násilia, extrémizmu a netolerancie sú v našej spoločnosti stále aktuálne. 

rektor UK prof. JUDr. Marek Števček, PhD.

Filmová projekcia je exkluzívne určená študentom a členom akademickej obce UK. Po skončení filmu sa bude konať moderovaná diskusia s režisérom filmu Teodorom Kuhnom, scenáristom Jakubom Medveckým, producentom Jakubom Viktorínom a otcom Danielom Tupým starším.

Dlhometrážny film Ostrým nožom v hlavných úlohách so skúsenými slovenskými hercami Romanom Luknárom, Elou Lehotskou, Davidom Hartlom, Táňou Radevou, Mariánom Mitašom či Janou Oľhovou otvára jednu z najpálčivejších tém v dejinách moderného Slovenska. Zároveň ponúka priestor pre spoločenskú diskusiu na tému spravodlivosti a jej dostupnosti pre bežného občana. Filmový príbeh otca okrem tragickej udalosti vraždy syna – vysokoškoláka rieši aj očierňovanie zo strany médií, nečinnosť polície či vlastný pocit viny. Od začiatku sa však zdá, že smrť jeho syna nebude nikdy potrestaná. A vieme, že realita túto domnienku z filmu potvrdzuje – vražda študenta UK Daniela Tupého nie je ani takmer po pätnástich rokoch uzavretá.

Zaujímavosťou je, že film sa natáčal v priestoroch Právnickej fakulty UK a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.

Pamiatku zavraždeného Daniela Tupého si Univerzita Komenského pripomína aj tabuľou umiestnenou na hlavnej budove na Šafárikovom námestí na znak odporu akademickej obce proti neonacizmu, rasizmu a intolerancii. Filozofická fakulta UK v Bratislave od roku 2011 vyhlasuje Cenu Daniela Tupého, o ktorú sa môžu uchádzať študenti s prácami venovanými problematike prejavov násilia, xenofóbie, rasizmu, nacizmu, netolerancie a ďalších nehumánnych prejavov v slovenskom i medzinárodnom kontexte. 

Skolske.sk informovala Mgr. Lenka Miller, Univerzita Komenského v Bratislave 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]