Autor textu: Skolske.sk
13.05.2019

Študenti predstavili záverečné práce

Výstava ponúka svojský pohľad na súčasnosť.

Trnava 13. mája (Skolske.sk)

Študenti posledného ročníka Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave predstavili svoje záverečné fotografické práce. Výstava ponúka experimentálne portréty žien, fotografickú sériu na tému telo, či sériu fotografií na tému „Malý princ“, „Doba plastová“ alebo „Dotyky“.
Výstava je oficiálnym ukončením Kreatívno-experimentálneho fotografického ateliéru (KEFA). Študenti v poslednom – klauzúrnom ročníku pracovali na expozícii svojich najlepších prác, ktoré vystavujú v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

Fotografie zobrazujú pominuteľné okamihy života, ale aj fotografické série, ktoré poukazujú na vnútorný význam každodenných vecí, či na dôverné puto a vzájomný rešpekt medzi ľuďmi a zvieratami.
​​​​​​​

Témy sú rôznorodé, rovnako ako aj samotní študenti. Niektorí dávajú prednosť zobrazeniu svojich emócií alebo snov, niektorí sa snažia zdvihnúť povedomie o boji proti plastom. Čo ich však spája, je, že každá séria musí mať v sebe myšlienku – niečo hlbšie, čo sa pohybuje ďaleko za hranicou pekné – škaredé. Musí niečo vypovedať nielen o samotnom autorovi, ale aj o jeho hlbokých myšlienkových pochodoch

Lucia Škripcová, vedúca ateliéru KEFA



„Milujem, keď môžem zanechať vo fotografiách odkaz či skrytú myšlienku. Práve preto som sa rozhodla nafotiť sériu fotografií na tému Malý princ. To podstatné je očiam neviditeľné. Keďže správne vidíme iba srdcom, je potrebné hľadať vo fotografiách aj vnútorný význam,“ uviedla Radka Šantová, študentka FMK UCM v Trnave.

pic
Radka Šantová - Malý Princ

Sériu fotografií odzrkadľujúcich pocity, ktoré niekedy sami pred sebou schovávame a navonok sa tvárime, že je všetko v poriadku, no v našom vnútri sa odohráva presný opak, predstavila študentka Mária Stredanská.
„Každý z nás je jedinečný a aj tvorba fotografií je unikátny a intuitívny proces. Moja tvorba je založená na rovných čiarach, avšak ich spojenie má neodmysliteľný význam, ktorý je vždy jedinečný. Pretože žiadne dva body nespojíte tou istou čiarou,“ priblížila základný princíp svojej tvorby Katarína Mikušová.

pic
Katarína Mikušová

Zaujímavosťou je spojenie maľby a fotografie, ktoré vo svojich dielach ponúka Anna Ficová. „Moje diela vyjadrujú moju osobnosť a každé jedno z nich obsahuje kúsok zo mňa. Pri tvorbe som sa nechala inšpirovať maliarmi Rembrandtom a Da Vincim,“ doplnila A. Ficová.

pic
Anna Ficová

Výstava prináša aj pohľad na jeden z najväčších problémov súčasnosti – plastový odpad. „Svojou sériou fotografií som sa snažil vytvoriť v ľuďoch pocit či myšlienku a podčiarknuť hlavne to, že dnešná doba plastová nás môže čoskoro úplne pohltiť,“ vysvetlil Dominik Mičuda.

Výstava potrvá do 23. júna 2019.

pic
Lukáš Patrik

Fakulta masmediálnej komunikácie je jednou zo štyroch fakúlt Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Je mladá, moderná, dynamická a ako prvá na Slovensku začala poskytovať komplexné vzdelávanie v oblasti mediálnej komunikácie. V súčasnosti poskytuje štúdium v piatich študijných programoch: masmediálna komunikácia, marketingová komunikácia, media relations, aplikované mediálne štúdiá a teória digitálnych hier. Okrem bakalárskeho, magisterského a doktorandského štúdia realizuje aj habilitačné a inauguračné konania. Ako jediná fakulta v Čechách a na Slovensku má registrované v prestížnej svetovej databáze Web of Science až tri vedecké časopisy: Communication Today, European Journal of Media, Art and Photography a Lege Artis. Language yesterday, today and tommorow.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]