Autor textu: Mgr. Ľuboš Lukáč
25.02.2019

Prešovskí školáci sa vybrali po stopách povestí a legiend mesta Košice

Mladí turisti začali spoznávanie Košíc v najväčšom kostole na Slovensku.

Košice 25. februára (Skolske.sk)

Žiaci základných škôl z Prešova spoznávali metropolu východného Slovenska – mesto Košice. Druhé najväčšie mesto na Slovensku navštívili Prešovčania prostredníctvom poznávacieho výletu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

pic
Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč

Košice sú centrom východného Slovenska – Košického samosprávneho kraja. Mesto sa pýši mnohými titulmi – Európske hlavné mesto kultúry (2013), Európske mesto športu (2016) a je strediskom významných kultúrnych inštitúcií s celoslovenskou a regionálnou pôsobnosťou.

Mladí turisti začali spoznávanie Košíc v najväčšom kostole na Slovensku – prehliadkou Dómu sv. Alžbety. Z rozprávania o povestiach a legendách zaujala najmä tá, podľa ktorej ak sa vytiahne konkrétny dutý kameň z Dómu sv. Alžbety, celý sa zrúti. Známa je taktiež inscenácia z košického televízneho štúdia z 80. rokov, ktorá sa volala Dutý kameň.

Zaujímavou bola prehliadka najbohatšieho nálezu zlatých mincí na Slovensku. Košický zlatý poklad tvorí 2920 zlatých mincí a objavili ho 24. augusta 1935 pri stavebných prácach v budove na Hlavnej ulici v Košiciach. Poklad bol uložený v schránke z tepaného medeného plechu s rytými zvieracími motívmi. Expozícia Košický zlatý poklad sa nachádza v trezore zrekonštruovanej historickej budovy Východoslovenského múzea v Košiciach. 

pic
Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč

Súčasťou spoznávania Košíc boli aktuálne výstavy nachádzajúce sa v múzeu. Farebnú krásu prírody predstavila výstava, ktorá netradičným spôsobom priblížila vzťahy a prepojenia živej a neživej prírody. Vystavené vzorky minerálov, kryštálov, drahých kameňov a hornín spoločne s rôznymi pestrofarebnými druhmi motýľov, chrobákov a rôzneho hmyzu mala svoje čaro. Krásu úchvatného diela Majstra Pavla z Levoče prezentovala výstava Pohľad, Oltár Majstra Pavla z Levoče. Kolekcia mimoriadne pôsobivých fotografií hlavného oltára Chrámu sv. Jakuba v Levoči je výsledkom práce uznávaného fotografa Petra Župníka. Ďalšou zo zaujímavých výstav bola Výstava Človek fotografický. Výstava košického fotografa Gabriela Bodnára predstavuje fotomontáže súčasných záberov Košíc so starými sklenenými negatívmi, fotografiami a pohľadnicami v rôznych časových obdobiach. Krása!

Putovanie po povestiach a legendách pokračovalo prehliadkou centra historického jadra. Zvedaví školáci sa zastavili v budove Miklušovej väznice, ktorá nesie meno po krutom katovi Miklušovi. Nefalšovaná väzenská atmosféra s mučiarňou a katom so „zimomriavkami“ ako sa patrí. Okrem toho školákov zaujali unikátne cechové pamiatky, viažuce sa k dejinám mesta, obchodu, remesla, či ukážky bežných predmetov a zariadenia meštianskeho domu v minulosti.

pic
Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč

Množstvo povestí sa viaže k spoznávaniu centra mesta Košice. Spoločná prechádzka ozrejmila mnohé zaujímavé miesta. Jedným z nich bol dom, v ktorom oškarediete. Ten sa nachádza na Štefánikovej ulici. Priečelie jednej z budov zdobí zohavená žena. Ide o údajne mlynárovu dcéru, ktorá z nešťastnej lásky skočila do mlynského náhona. Ďalšia z verzií hovorí, že je to dom, v ktorom sa dá oškaredieť. Preto sme si tento dom pozreli len z diaľky.

Okrem bohatých dejín mesta Košice, zaujímavých povestí a legiend si zvedaví školáci prezreli zaujímavé budovy a miesta, ktoré reprezentujú mesto v súčasnosti. Opäť platí, že lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Školáci tomu rozumejú, čo na to dospelí?

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]