Autor textu: Jana Ikrényiová
15.03.2019

Češtinu sa učím pre radosť, tvrdí francúzska študentka

Francúzska študentka Solenn sa učí pol roka český jazyk na Univerzite Michela de Montaigna v Bordeaux.

Paríž 15. marca (Skolske.sk)

Napriek tomu, že predtým nemala z tohto jazyka žiadne základy, dnes už českému, ale aj slovenskému jazyku rozumie a dokáže sa dohovoriť na základnej úrovni. Ako uviedla pre TASR, češtinu sa učí pre radosť.

"Začala som sa učiť český jazyk, pretože ak na Univerzite v Bordeaux študujete ruský jazyk, musíte si vybrať z ďalších troch rôznych slovanských jazykov – z poľského, srbského a českého. Keďže moja učiteľka z predchádzajúcej školy sa učila český jazyk, tak som si myslela, že možno by som sa ho mohla učiť aj ja," povedala 20-ročná Solenn.

"V prvý deň, keď som prišla na univerzitu, Gabriela (pozn. vyučujúca) nám predstavila český jazyk. Tak som si povedala, dobre, prečo nie," dodala mladá Francúzka. Priznala sa, že o Česku veľa nevie.

Deväť rokov sa učila ruský jazyk, čo jej pomáha aj pri učení sa českého jazyka. "Hovorila som takmer plynulo po rusky. To mi veľmi pomohlo, pretože keď som prišla na prvé hodiny češtiny, tak som si povedala, dobre, toto je veľmi podobné," priznala sa.

"Rozumiem dosť z českého jazyka, samozrejme nie všetko. Učím sa momentálne šesť mesiacov. Ak viete po rusky, je veľmi ľahké naučiť sa po česky," zdôraznila študentka z Bordeaux.

V budúcnosti by sa sama rada učila ruský jazyk. Češtinu chce využiť skôr v súkromnom živote, napríklad počas výletu, ktorý plánuje v blízkej budúcnosti do Prahy.

Študenti na Univerzite Michela de Montaigna v Bordeaux sa mohli učiť slovenský jazyk do roku 2007. Predmet si mali možnosť vybrať ako povinne voliteľný popri štúdiu ruského jazyka. Dnes majú v ponuke už iba český, poľský a srbský jazyk.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]