Autor textu: TASR/Školské.sk
16.05.2019

Vymysleli čip, ktorý zachráni dieťa v autosedačke

Priniesol im miestenku na globálne finále SIR.

Bratislava 16. mája (Skolske.sk)

Čip, ktorý dokáže zachrániť život dieťaťa v autosedačke, zvíťazil v národnom finále projektu Social Innovation Relay (SIR). Vytvorili ho študenti zo Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu v Poprade. TASR o tom za organizátorov informovala Katarína Palečková zo spoločnosti Junior Achievement Slovensko, podľa ktorej víťazný tím vyhral miestenku na globálne finále SIR.

Víťazné riešenie predstavuje čip, ktorý sa implementuje do detských autosedačiek a upozorní vodiča na dieťa v aute zvukovým signálom, ale aj SMS správou. „Na tomto produkte sme pracovali od januára a za ten krátky čas sa nám podarilo nápad skonštruovať. Teraz ideme do niečoho nového a musíme sa na medzinárodné finále pripraviť,“ povedala Dominika Liptáková z víťazného tímu.

Na druhé miesto odborná porota zaradila projekt, ktorý pomôže rómskym deťom z komunitného centra zvýšiť životnú úroveň aj napriek malej podpore zo strany rodiny. Študenti z Obchodnej akadémie v Martine vymysleli takzvaný balíček porozumenia, ktorého súčasťou sú tvorivé dielne, spoločné stretnutia, ale aj poradenstvo.

Na treťom mieste sa umiestnil tím zo Strednej odbornej školy technickej vo Zvolene, ktorý rieši problém bezpečnosti pri cykloturistike v momente, keď cyklista signalizuje zmenu jazdy rukou a znižuje tak svoju stabilitu i bezpečnosť. Študenti vymysleli produkt, ktorý sa prostredníctvom displeja pri zmene smeru jazdy rozsvieti, čím upozorní idúceho účastníka premávky na zníženie rýchlosti pohybu. Produkt obsahuje aj automatický zvonček, ktorý pri páde spustí zvukový signál. 

Hlavným cieľom projektu Social Innovation Relay je šíriť povedomie o sociálnom podnikaní medzi mladými ľuďmi, a tak ich podnietiť v tvorbe inovatívneho podnikateľského nápadu, ktorý rieši sociálne potreby. 

Na globálnom finále sa okrem slovenských zástupcov zúčastnia aj národní finalisti z ďalších 11 krajín, okrem iného z Česka, Španielska, Singapuru či Japonska.



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]