Autor textu: Jana Ikrényiová
27.05.2019

Univerzity využili peniaze od vlády na obnovu internátov

Jednej univerzite sa nepodarilo vyčerpať ani cent.

Banská Bystrica 27. mája (TASR)

 Osem slovenských univerzít už na 100 percent vyčerpalo peniaze určené na rekonštrukciu internátov z doteraz vyčlenených prostriedkov. Podmienky pre študentov na nich sa menia k lepšiemu, čo by mohlo motivovať mladých zostať študovať na Slovensku. Konštatovala to v pondelok na pôde Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS). Jednej univerzite sa nepodarilo vyčerpať ani cent.     

pic
Foto: TASR

 Ministerka, predseda vlády Peter Pellegrini a minister financií Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD) sa v pondelok zúčastnili na otvorení zrekonštruovaného internátu UMB. Stretli sa aj s rektormi univerzít a zástupcami študentov, aby zhodnotili čerpanie alokovaných prostriedkov na rekonštrukciu internátov. Vláda na tento účel vyčlenila celkovo 50 miliónov eur, prvých 20 miliónov v minulom roku. V Banskej Bystrici oznámili vyčlenenie ďalších 7,5 milióna eur pre tie vysoké školy, ktoré sú kvalitné, vedia a chcú investovať aj väčšie objemy a zároveň hľadajú aj iné zdroje, ktoré sú k dispozícii ako eurofondy a súkromné zdroje prostredníctvom garantovaných energetických služieb.

      Podľa Lubyovej UMB, Akadémia umení v Banskej Bystrici, obe trnavské univerzity, nitrianska, trenčianska, žilinská a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach čerpali financie na svoje projekty na 100 percent a môžu sa tešiť na ďalšiu tranžu z 50 miliónového balíka. Univerzita Komenského v Bratislave doteraz nevyčerpala nič.      

Tiektoré školy sú schopné rýchlejšie a pružnejšie čerpať vyčlenené peniaze, niektorým to trvá pomalšie. Sú za tým napríklad aj štrukturálne problémy alebo problémy s verejným obstarávaním. So všetkými pracujeme a pristupujeme k nim diferencovane. V minulom roku bolo vyčlenených a prevedených na účty škôl 20 miliónov eur. Ku koncu roka sa podarilo z tohto balíka vyčerpať necelých 40 percent. Do 17. mája tohto roka sa to podarilo zvýšiť na 60 percent.  

Martina Lubyová

Žiadna škola o "svoje" peniaze nepríde.

      Podľa nej po roku 1989 je to po prvý raz, keď sa takto masívne dofinancováva infraštruktúra vysokých škôl a 50 miliónov eur je historicky najvyšší balík peňazí.

IFrame
​​​​​​​
      "Internáty sa menia k lepšiemu a som rád, že nás rektori informovali o tom, že sa pravdepodobne zastavil pokles tých, ktorí chcú študovať na slovenských univerzitách," konštatoval v tejto súvislosti premiér. Zdôraznil, že univerzity, ktoré majú ďalšie projekty, týkajúce sa rekonštrukcií internátov, sa môžu spoľahnúť na pomocnú ruku vlády.     

pic
Foto: TASR

 "Ministerstvo financií a vláda sú naďalej pripravení aktívne pomáhať a byť súčinní pri odstraňovaní problémov s čerpaním. Budeme sledovať potreby vysokých škôl a sme zároveň otvorení rokovaniam o ďalších zdrojoch, ktoré prispejú ku kvalitnejším službám pre študentov," uviedol minister financií Kamenický.

      "Na Slovensku máme kvalitné univerzity, kvalitných pedagógov, kvalitné technické vybavenie a tam, kde nie, urobíme všetko pre to, aby bolo," dodal Pellegrini. Vyzval rodičov detí, aby spoločne volili vysokú školu na Slovensku, kde sa darí zlepšovať ich bývanie počas štúdia.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]