Autor textu: TASR
28.05.2019

IQ olympiádu 2019 vyhral M. Cigler

Je žiakom ZŠ na Ďumbierskej ulici v Banskej Bystrici.

Bytča 28. mája (TASR)

 Víťazom celoštátneho finále IQ olympiády 2019 sa v pondelok v Sobášnom paláci v Bytči stal Martin Cigler zo Základnej školy (ZŠ) na Ďumbierskej ulici v Banskej Bystrici. Na druhom mieste skončil Ondrej Juhás zo ZŠ s materskou školou na Školskej ulici v Čečejovciach a na treťom mieste Peter Beňo z Gymnázia A. Vrábla v Leviciach. TASR o tom informoval Jaroslav Tkáč z neziskovej organizácie Mensa Slovensko.

      Doplnil, že do celoslovenskej súťaže IQ olympiáda sa mohli žiaci druhého stupňa ZŠ a prvého stupňa osemročných gymnázií zapojiť deviatykrát. "Logické úlohy preverujú schopnosť logicky uvažovať, pamäť či samostatný logický úsudok. Nejde o dokazovanie vedomostí získaných štúdiom, teda v nej majú šancu všetky intelektovo nadané deti bez ohľadu na známky," vysvetlil Tkáč.

      Ambíciou IQ olympiády je podľa iniciátorky a hlavnej organizátorky súťaže Daniely Metesovej vyhľadávanie talentov s nadpriemerným exaktným myslením s nadpriemerným inteligenčným kvocientom.

Na súťaž sa deti nemusia zvlášť pripravovať, prvé kolo bolo online a deti na riešenie úloh potrebovali iba 30 minút. Postupujúce deti často prekvapia učiteľov aj rodičov. Deti v súťaži musia dokázať širokú škálu intelektových schopností, ako napríklad verbálne schopnosti, priestorovú orientáciu, vrodenú logiku, pamäť či funkčnú gramotnosť, čítanie s porozumením.

Daniela Metesová



      "Kreativitu detí skúmame pri riešení úloh tzv. praktickej inteligencie, kde neexistuje správne riešenie. Všetky spomenuté vlohy sú ideálnym predpokladom na rozvoj ich osobností a vlastností, ktoré si veľakrát vyžadujú individuálny prístup zo strany učiteľov a vychovávateľov," podotkla Metesová.
​​​​​​​
      Do 9. ročníka IQ olympiády sa zapojilo 11.309 detí z 588 ZŠ a osemročných gymnázií v 313 mestách a obciach na Slovensku. Súťaž organizuje Mensa Slovensko, nezisková organizácia združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí. Celoštátne finále, do ktorého pozvali spolu 60 detí, sa konalo pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]