Autor textu: TASR
29.05.2019

Školské divadlo Regetka hrá už 20 rokov

Regetka sa ukázala aj na zahraničných festivaloch.

Ruskov 29. mája (TASR)

 Detský divadelný súbor Regetka z Ruskova v okrese Košice-okolie, ktorý roky zbiera ceny z regionálnych aj celoslovenských súťaží, oslavuje tento rok 20. výročie svojho vzniku. Zakladateľkou je učiteľka ruskovskej základnej školy Valéria Sinčáková. 

      „My sa hráme, hra je pre deti prirodzená. Ale niekedy je to aj nie celkom príjemné, keď musíme niečo stokrát opakovať, zvlášť, ak tam sú situácie bez textu, vtedy sa nie je o čo oprieť a je tam pohyb. A to je dosť náročné, vedieť sa pohybovať,“ vysvetlila Sinčáková, ktorá je zároveň autorkou všetkých hier. Námety zbiera z edukačného procesu, inšpiruje ju však aj akýkoľvek zaujímavý text či báseň. „Sú to bežné témy o živote. Zamýšľame sa napríklad nad inakosťou. Niekedy nemusí ísť o nič vážne, len o zábavu, zabávame sa,“ doplnila. Deti sú zároveň spolutvorcami, vnášajú do hry seba, svoj pohľad, nápady. Aktuálne tvorí divadlo osem členov.

      Regetka hráva pre cieľovú skupinu do 15 rokov. V minulosti sa na scéne stretli deti aj dospelí ľudia, ktorí sa ani po škole nevzdali divadla. Niektorí z nich už zamierili na konzervatórium či štúdium réžie. 

      Tento školský rok boli členovia Regetky úspešní na niekoľkých súťažných pódiách.

Na okresnej súťažnej prehliadke Divadelný Ďurkov sme získali prvé miesto a priamy postup na krajskú súťaž, cenu detskej poroty a putovný pohár starostu obce Ďurkov. Zúčastnili sme sa krajskej súťaže Detské divadelné Košice a na krajskej súťaži v prednese poézie, prózy, divadiel poézie a detských recitačných kolektívov Metamorfózy slova v Michalovciach sme získali prvé miesto s priamym postupom na celoslovenskú súťaž v Dolnom Kubíne.

Valéria Sinčáková

Ocenenia získali už aj po minulé roky. Ich posledný divadelný počin nesie názov Veľké myšlienky malého človeka, ktorý Sinčáková spracovala na motívy poézie Daniela Heviera.

      Súčasťou divadla je autorská hudba na klavíri, ktorú skladá a hrá Sinčákovej syn. Kulisy tvoria predmety, ktoré nie sú náročné na výrobu, ale zároveň dotvárajú originálnu scénu. „V jednoduchosti je krása, všetko, čo je na javisku, musí hrať,“ zdôraznila Sinčáková. 
​​​​​​​
      Regetka sa ukázala aj na niekoľkých zahraničných festivaloch. „To bolo pre nás neskutočné a mali sme obrovský úspech. Hrali sme v slovenčine,“ opísala ďalej učiteľka, ktorá sa počas pôsobenia v Regetke ďalej vzdelávala v dramatickej oblasti. Ruskovské školské divadlo sa predviedlo aj na festivale Scénická žatva, najstaršom európskom festivale neprofesionálneho divadla na Slovensku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]