Autor textu: TASR
29.05.2019

Poprad: V átriu ZŠ s MŠ Tajovského vytvoria jazierko

Škola sa zapojila do projektu Biodiverzita do škôl.

Bratislava 29. mája (TASR)

 Mladí odborníci zo študentského tímu z Košíc, prihlásení v tohtoročnej súťaži „Pre vodu“, začínajú so spracovaním projektu zadržania a využitia dažďovej vody v Základnej škole s Materskou školou Tajovského v Poprade. Jazierko, ktoré si vysnívali žiaci a pedagógovia, bude jedným z prvkov na zvýšenie biodiverzity školského areálu. Informovala o tom Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis.
​​​​​​​
      „Študentský tím zo Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach pod vedením pedagóga Gabriela Markoviča bude riešiť úpravy školského átria so zameraním na zadržanie dažďovej vody a zvýšenie biodiverzity plochy. Zástupcovia košického školského tímu absolvovali nedávno prvú obhliadku riešeného priestoru. Cieľom bolo zhromaždiť údaje a podklady, ako aj predstavy pedagógov, ktorí by chceli spolu so žiakmi vytvoriť atraktívny priestor s prvkami vhodnými na výučbu aj oddych,“ ozrejmila Paulíková.

      Komplexný návrh úpravy átria, ktorý teraz začnú vysokoškoláci z Košíc pripravovať, bude obsahovať návrhy na využitie dažďovej vody, ale aj opatrenia na začlenenie existujúcich stromov a kríkov, prvkov na výučbu či spevnených plôch. ZŠ s MŠ Tajovského v Poprade sa zároveň zapojila do vzdelávacieho projektu Biodiverzita do škôl, ktorý realizuje nadácia spolu s partnermi.

Do dvoch týždňov by mala nasledovať ďalšia návšteva zástupcov študentskej skupiny v popradskej škole. Tentoraz členovia súťažného tímu plánujú absolvovať viaceré merania napríklad na určenie plôch, z ktorých bude jazierko zásobované vodou. To je mimoriadne dôležité pre jeho správnu realizáciu aj fungovanie v budúcnosti. Študenti si takto navyše odskúšajú vedomosti získané teoreticky v škole. 

Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis



   
​​​​​​​   V rámci aktuálneho ročníka súťaže zozbierala nadácia päť modelových situácií a reálnych problémov, ktoré sa týkajú zadržania alebo využitia zrážkovej vody, prevencie sucha či povodní alebo čistenia vody. V kategórii študentských školských tímov boli vytvorené tri tímy na riešenie niektorej z nominovaných situácií. V druhej, otvorenej kategórii, si súťažiaci študenti a mladí ľudia do 30 rokov môžu vybrať konkrétne zadanie zo zoznamu alebo môžu spracovať svoj vlastný, inovatívny návrh hospodárenia s vodou. Uzávierka súťaže je 30. septembra tohto roku. Záštitu nad štvrtým ročníkom súťaže prevzal minister životného prostredia SR László Sólymos.

Popis fotografie: Hotel pre hmyz, zdroj: https://zstajovskehopp.edupage.org/news/#729

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]