Autor textu: Matej Kaňuch
31.05.2019

Čo je populizmus, kto sú populisti a prečo sa o tom neučíme v škole?

Škola nás neobohacuje len o vedomosti, ale formuje naše myslenie, našu osobnosť.

Bratislava 31. mája  (Skolske.sk)

Po tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu môžeme povedať, že sme v nich obstáli dobre. Avšak, len sme odvrátili blamáž. Populisti a krajne pravicové hnutia sú jasne v kurze, aj keď si od výsledkov sľubovali viac. Prečo sa im tak darí a kto vlastne sú?

Netreba ich hľadať, sú ich celé noviny

U politikov je najdôležitejšie, ako dokážu narábať s verejnou mienkou. Mali by si položiť otázku, čo ľudí najviac trápi a navrhnúť im riešenie. To robia aj populisti, ale s tým rozdielom, že odsudzujú tých, ktorí s nimi nesúhlasia a v médiách ich vystavujú ako hrozbu. Môžeme povedať, že škodia demokracii, pretože nedokážu pristúpiť na kompromis. Sme svedkami toho, že niektorým stranám stačí na úspech jedna "nosná" téma a vodca s veľkým egom. Tieto hnutia sú pre ostatných členov politickej scény neskôr "mačkou vo vreci" a je to celkom logické, keďže sú to zväčša len obyčajní rečníci. 

Populista a zároveň demagóg

Čoraz častejšie sa stretávame s týmito pojmami. Avšak, väčšina ľudí v nich nevidí rozdiel. Demagóg je totiž osoba, politik, ktorá púta na seba pozornosť atraktívnym vystupovaním, tvári sa, že chápe ľudí a ponúka im jednoduché riešenia na zložitý problém s úsmevom na tvári. Typickým príkladom bol pred rokom, vtedajší premiér, R. Fico, ktorý na svojej tlačovej konferencii , bezprostredne po vražde, ponúkol ležiaci "milión" tomu, kto poskytne akúkoľvek informáciu týkajúcu sa vraždy. Aké jednoduché. Rovnako úbohé bolo aj vyhlásenie Donalda Trumpa ohľadom globálneho otepľovania, keď občanom vysvetlil, že keby sme tu predsa mali globálne otepľovanie, krajina by netrpela kvôli rekordným mrazom. Títo demagógovia sú často aj populistami, čím si nahrávajú na popularite.

Kto nás naučí odlíšiť populistu od seriózneho politika?

Pri súčasnom vzdelávacom systéme nikto. Mladí ľudia politike nevenujú toľko pozornosti, aby si to uvedomili. Síce sa učíme o rôznych vojnách, ktoré sa odohrali v minulosti, ale neučíme sa ako im predísť. Chyba. Učíme sa, čo je to vírus a ako ho nedostať do počítača, ale neučíme sa, ako nedostať vírus do našej hlavy v podobe hoaxov z konšpiračných webov. Isteže, všetko to súvisí s nárastom populizmu, pretože nie sme dostatočne informovaní z viacerých dôveryhodných zdrojov.

,,Už včera bolo neskoro". Máme extrémistov a populistov v NRSR, kde by mohli po nasledujúcich voľbách aj vytvoriť koalíciu, a zvolili sme si ich aj v eurovoľbách. Takže, pozor na to.

Matej Kanuch, Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]