Autor textu: TASR
05.06.2019

Dnes je Svetový deň životného prostredia

Guterres: Musíme prejsť na zelenú ekonomiku.

Foto: text

 New York/Nairobi 5. júna (TASR)

 Každý rok sa Svetový deň životného prostredia, ktorý pripadá na 5. júna, zameriava na osobitne aktuálnu environmentálnu tému, v roku 2019 je ňou znečistenie ovzdušia. Ako ďalej zdôraznila Organizácia Spojených národov (OSN), znečistenie ovzdušia sa stalo závažným problémom na celom svete. Hostiteľskou krajinou Svetového dňa životného prostredia v tomto roku sa stala Čína.

      Téma, ktorú zvolila práve Čína pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia, má viesť všetkých ľudí k tomu, aby sa zamysleli nad tým, čo môžu urobiť v každodennom živote na zníženie úrovne znečistenia ovzdušia. Ako upozornila ďalej OSN, ovzdušie svojou činnosťou znečisťujú ľudia, ktorí ho však zároveň aj dýchajú. Je teda na nich, aby začali podnikať kroky v záujme zlepšenia kvality ovzdušia a proti globálnemu otepľovaniu. 

      Všade na svete obyvatelia veľkomiest aj dedín dýchajú znečistený vzduch. Podľa odhadov deväť z desiatich osôb je vystavených ovzdušiu, ktoré nie je v súlade s normami kvality vzduchu stanovených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), čo povedie k zníženiu priemernej dĺžky života a ekonomickým škodám, upozornil v posolstve k tomuto dňu generálny tajomník OSN António Guterres.

      V dôsledku znečisteného ovzdušia každý rok zomiera sedem miliónov ľudí, mnohí ďalší majú chronické zdravotné problémy, napríklad astmu. Navyše, postihuje deti v ich kognitívnom vývoji. Podľa Svetovej banky znečistenie ovzdušia bude stáť spoločnosť vyše piatich miliárd dolárov ročne, uviedol Guterres. Upriamil tiež pozornosť na mikročastice v ovzduší, ktoré ľudia vdychujú, čo spôsobuje poškodenie dýchacieho systému a mnohé predčasné úmrtia.

    

Môj odkaz vládam je jasný: zdaňujte znečistenie ovzdušia, prestaňte podporovať fosílne palivá a prestaňte budovať nové tepelné elektrárne. Musíme prejsť na zelenú ekonomiku. 

 Generálny tajomník OSN

    Svetový deň životného prostredia je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostrední. Konala sa 5.-16. júna 1972 v Štokholme pod heslom "Je len jedna Zem". Delegáti zo 112 štátov na nej prerokovali prvú súhrnnú správu o stave životného prostredia a schválili Deklaráciu o životnom prostredí. Účastníci ďalej prvýkrát deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a navrhli globálny systém pozorovania Zeme. Na odporúčanie konferencie schválili členovia Valného zhromaždenia OSN 15. decembra 1972 Environmentálny program OSN a 5. jún vyhlásili za Svetový deň životného prostredia. Ten sa prvýkrát slávil v roku 1974 a stal sa platformou zameranou na upozornenie svetovej verejnosti na problematiku ochrany životného prostredia.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]