Autor textu: TASR
12.02.2020

Bangladéš: Potrestali riaditeľa strednej školy - ostrihal vlasy 50 študentom

Spôsobil medzi študentmi paniku.

Foto: Ilustračné foto - Pixabay

 Dháka 12.02.2020 (TASR)

 Bangladéšske úrady pozastavili výkon funkcie riaditeľovi strednej školy, ktorý ostrihal vlasy desiatkam študentov v snahe potrestať ich. Vyvolal tým protesty vo vidieckych oblastiach na západe krajiny. V pondelok o tom informovali tamojší predstavitelia.

      Sekandar Ali, 60-ročný riaditeľ strednej školy v meste Baraigram, začal v nedeľu popoludní nožnicami strihať chlapcom vlasy a spôsobil medzi študentmi paniku.

      "Náhodne pohyboval nožnicami chlapcom po temene hlavy. Takto ostrihal približne 50 študentov. Niekoľkí uviedli, že... utrpeli zranenia," povedal pre tlačovú agentúru AFP miestny policajný šéf Dilip Kumar Das.

      Učiteľ je "typ zo starej školy" a chcel potrestať nedisciplinovaných študentov s "dlhými vlasmi", dodal policajný šéf.

      Prípad vyvolal v meste protesty. Na školskom ihrisku sa zišli stovky študentov, rodičov a miestnych obyvateľov, ktorí nahnevane požadovali, aby nadriadení proti riaditeľovi zakročili.

      Napokon riaditeľovi pozastavili výkon funkcie po tom, čo študenti podali oficiálnu sťažnosť u príslušného úradníka mestskej samosprávy.

      Anwar Parvez z úradu mestskej samosprávy oznámil, že prípad vyšetrí novovytvorená trojčlenná komisia.

      Fyzické tresty ako bitka trstenicou alebo robenie drepov nie sú ničím novým na základných a stredných školách v tejto konzervatívnej krajine so 168 miliónmi obyvateľov.

      Vláda v roku 2011 zakázala všetky druhy fyzických a duševných trestov vo vzdelávacích inštitúciách a označila ich za "kruté, neľudské a ponižujúce". K tomuto opatreniu siahla vláda po sérii správ o surových bitkách trstenicou, pri ktorých utrpeli žiaci a študenti kritické zranenia.

      Aktivisti za ľudské práva odsúdili správanie riaditeľa a vyhlásili, že je v priamom rozpore s nariadením vlády.

      "Riaditeľ svojím konaním porušil ľudské práva a platný zákon," uviedol Rezaul Karim, hovorca neziskovej organizácie Bangladéšska nadácia pre právnu pomoc a služby.

      Ak vyšetrovacia komisia dokáže riaditeľovu vinu, ten môže prísť o zamestnanie a môže sa proti nemu začať trestné konanie za ublíženie na zdraví študentov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]