Autor textu: Martin Mochňacký
11.06.2019

Športový komentátor medzi prešovskými školákmi

Zaujímalo ich, prečo svoje srdce upísal futbalu.

Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč

Prešov 11. júna (Skolske.sk)


V máji zavítal medzi žiakov Základnej školy Šmeralova v Prešove divácky obľúbený športový komentátor Marcel Merčiak. Privítanie bolo o to srdečnejšie, že hosť sa návštevou mesta vrátil do svojho rodiska. Žiaci sa v besede dozvedeli od moderátora mnoho zaujímavostí z jeho osobného aj profesijného života.
 
Komentátor si zaspomínal na svoje detstvo, ktoré je pevne zviazané so sídliskom, na ktorom sa nachádza aj naša škola, a so športom. Šťastie na skvelých rodičov, ktorí dokázali správne usmerniť jeho život, na dobrých učiteľov, športový talent a lásku k futbalu v spojení s dobrými výsledkami v škole dokázal pretaviť v úspešnú kariéru. Jeho vzorom, ako sa vyjadril, bol Karol Polák, v čase jeho detstva snáď najznámejší slovenský športový komentátor.
 

pic
Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč

Jasná vízia budúceho povolania nasmerovala vzácneho hosťa k štúdiu žurnalistiky. Obrovský záujem o šport, nasadenie pre prácu a encyklopedické vedomosti o téme očarili aj vedenie Slovenskej televízie, ktorá umožnila mladému, v tom čase devätnásťročnému, Merčiakovi stať sa popri štúdiu na vysokej škole najmladším športovým komentátorom vo svojej histórii.
 
Od tých čias sa z nováčika stal profesionálny moderátor. Za dvadsaťštyri rokov kariéry sa vypracoval na špičku pomyselného komentátorského rebríčka. Športovým fanúšikom sa hlas trinásťnásobného držiteľa ceny OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) neomylne spája s futbalom, biatlonom a ľadovým hokejom.
 

pic
Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč

Ako správny hosť sa Marcel Merčiak nezľakol výzvy a deťom odpovedal na jednoduché, ale aj zopár netradičných otázok. Žiakov napríklad zaujímalo, prečo svoje srdce upísal práve futbalu. Podľa slov Marcela Merčiaka to má hneď dva dôvody: prvým je ten, že futbal je najsledovanejšou vecou na svete hneď za pristátím človeka na Mesiaci, a druhým, že futbal, a šport všeobecne, dokáže spájať ľudí na celom svete.
 
Na otázku, čo považuje za najťažšie na komentovaní športového zápasu, moderátor odpovedal, že nájsť správnu vyváženosť medzi polohou objektívneho komentátora a optimisticky naladeného fanúšika, keďže obe tieto polohy sa od neho očakávajú. V tejto súvislosti taktiež priznal, že, hoci futbal komentuje už mnoho rokov, občas je preňho ťažké nedať na sebe poznať sklamanie pri prehre národného tímu a nie vždy sa mu to podarí.
 

pic
Foto:Mgr. Ľuboš Lukáč

Žiaci nemohli vynechať ani práve prebiehajúce Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a účasť Slovenska na šampionáte. Moderátor vyjadril hrdosť na slovenský tím, ktorý si musel miesto medzi svetovou elitou po rozpade ČSFR tvrdo vybojovať a ktorý sa v súčasnosti dokáže vyrovnať Fínsku, Kanade či USA. Deviate miesto Slovenska považuje za úspech, pričom ocenil predovšetkým úlohu mladých hráčov a trénera Craiga Ramsayho.
 
Otázok adresovaných populárnemu športovému komentátorovi bolo ešte oveľa viac. Ktoré predmety v škole mal rád a ktoré nie, kto sú jeho obľúbení športovci, ktorú krajinu považuje za najzaujímavejšiu, či sa osobne pozná s hviezdami z NHL, čo najkrajšie v živote zažil, aké je jeho obľúbené jedlo, akú hudbu preferuje, kam by sa ešte chcel v profesionálnom živote posunúť, ktorý futbalový klub je jeho najobľúbenejší a mnoho ďalších. Hosť všetky trpezlivo zodpovedal a v závere žiakov potešil autogramiádou a spoločnou fotografiou.
 
Martin Mochňacký
žiak 9. ročníka, ZŠ, Šmeralova 25, Prešov

pic
Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Mgr. Ľuboš Lukáč
pic
Foto:Mgr. Ľuboš Lukáč
pic
Foto:Mgr. Ľuboš Lukáč
pic
Foto:Mgr. Ľuboš Lukáč

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]