Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
17.06.2019

Obyvatelia Šurian nezabúdajú na významné osobnosti 

Pamätný deň Bosniakovcov sa vydaril

Foto: Helena Rusnáková

Bratislava 17. júna Skolske.sk)

Mesto Šurany si v minulom roku pripomenulo 880. výročie prvej písomnej zmienky a tento rok sa nesie v duchu 410. výročia narodenia významnej rodáčky mesta, barónky Žofie Bosniakovej a 385.výročia smrti jej otca, slávneho bojovníka a šurianskeho kapitána Tomáša Bosniaka.

Pri tejto príležitosti sa v Šuranoch dňa 15. júna uskutočnilo podujatie Pamätný deň Bosniakovcov.

pic
Foto: text

„Žiaľ, Šuriansky hrad zmizol zo zemského povrchu, ale ak by ešte stále stál, tak dnešný Pamätný deň Bosniakovcov by sme spoločne prežívali ako Šurianske hradné slávnosti.“ moderátorka programu Viera Flotischlerová.

moderátorka programu Viera Flotischlerová.

Pamätný deň Bosniakovcov poskytol milovníkom histórie zaujímavý program, ktorý začal v priestoroch synagógy, kde riaditeľ MsKS Miroslav Eliáš predstavil svoju najnovšiu knihu Zabudnutí hrdinovia protitureckých bojov.

pic
Foto: text

Ide o druhé, prepracované a doplnené vydanie diela vydaného v roku 2013. Následne sa účastníci Pamätného dňa Bosniakovcov mali možnosť zúčastniť na ďalších zaujímavých akciách a aktivitách, kde nechýbalo umenie boja a chladné zbrane v podaní spoločnosti FRINGIA, predstavenie skupiny
Musicantica Slovaca, ale ani možnosť oboznámenia sa s dobovou módou, či zúčastniť sa na škole tanca a i.


Podvečer sa konala slávnostná sv. omša v rím.-kat. farskom kostole a bodkou za programom bola prezentácia príležitostnej brožúry Bosniakovci v našich dejinách, z pera Miroslava Eliáša . Súčasťou podujatia boli sprievodné programy: dvor ľudových remesiel, interaktívne dielne pre deti a dospelých, pečenie chlebových placiek, výstava hudobných nástrojov a ukážky historickej zbroje.

Text a foto: Helena Rusnáková

pic
Foto: text
pic
Foto: text
pic
Foto: text

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]