Autor textu: TASR
21.06.2019

Alojz je pohotový 

Lojzovia sú spoločensky založení.

Foto: Školské.sk

Bratislava 21. júna (TASR)

 Mužské meno Alojz sa k nám dostalo zo starej francúzštiny a označuje "nebojácneho a múdreho bojovníka".

      Nositeľov tohto mena oslovujeme Lojzo, Lojzko, Lojzík. Alojzovia oslavujú svoje meniny 21. júna. Sú nesmierne emotívni a charakterizujú ich pohotové reakcie. Alojzovia sú v neustálom pohybe, v hlave sa im rodia tisíce myšlienok, keď iní márne čakajú aspoň na jeden nápad. O niečo horšie je, ak ich majú realizovať. Silnou stránkou ich charakteru je štart, finiš je už slabší. Títo muži majú veľmi dobre vyvinutú intuíciu, často vopred tušia priebeh ďalších udalostí a usilujú sa im prispôsobiť. V krátkom čase dokážu hodnotiť ľudí vo svojom okolí. Niekedy sa s nimi ťažko vychádza.

      Lojzovia sú spoločensky založení. Dbajú na svoj vzhľad za každých okolností a podobnú starostlivosť očakávajú aj od druhých. Radi sa angažujú v záležitostiach, ktoré považujú za dôležité.

      Nedisciplinovanosť pri stravovaní spôsobuje miernu stratu ich životnej sily. Majú dobré zdravie, ale na dosiahnutie úplnej vyváženosti by potrebovali pokojný život.

      Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Ich šťastné farby sú biela, svetlozelená, modrá. Ochranné rastliny rumanček, jazmín, ochranné kamene nefrit a perla.

      SVÄTÝ ALOJZ GONZAGA (1568-1591), ktorého sviatok pripadá práve na 21. júna, pochádzal síce zo šľachtického rodu z Castiglione pri talianskom meste Mantova, ale jeho matka bola veľmi nábožná a viedla ho k duchovnému životu. Jeho otec, vysoký dôstojník, sa naopak usiloval, aby sa aj zo syna stal vojak. Samotný ALOJZ Gonzaga sa napokon rozhodol pre duchovný život, skonal pomerne mladý na následky ťažkej choroby. Je patrónom študentov a mládeže.

      Emeritný košický arcibiskup Mons.ALOJZ TKÁČ, ktorý je držiteľom Zlatej Jánskeho plakety za dobrovoľné darcovstvo krvi, ďalej redaktor, dramatik a textár ALOJZ ČOBEJ - nielen títo ale aj ďalší nositelia mena ALOJZ majú sviatok 21. júna.
​​​​​​​
      Ľudia oslovujú ALOJZA aj menom LOJZO. Viacerým toto pomenovanie pripomenie rovnaký názov slovenskej hudobnej skupiny známej od 80. rokov 20. storočia. Názov LOJZO znamená Ľudový orchester jednoduchej zábavy obyvateľstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]