Autor textu: TASR
21.06.2019

PSKocenil úspešných pedagógov a žiakov stredných škôl 

V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 75 SŠ..

Foto: PSK

Prešov 21. júna (TASR)

 Prešovský samosprávny kraj (PSK) ocenil najúspešnejších pedagogických pracovníkov a žiakov stredných škôl z celého kraja. Na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove si vo štvrtok prevzalo plakety spolu 21 pedagógov a 20 žiakov. TASR o tom informovala Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.
   

Som veľmi rád, že náš kraj má na svojich školách pedagógov, ktorí svojich zverencov vzdelávajú s láskou a radosťou, a tiež som hrdý na to, že tu máme žiakov, ktorí nás s úspechom reprezentujú a sú vzorom a obrovskou motiváciou pre ostatných svojich spolužiakov.  

Predseda PSK Milan Majerský

  
      Zároveň vyzdvihol, že tento rok sa ocenenie pre najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl prvýkrát odovzdávalo nielen zástupcom štátnych, ale aj súkromných a cirkevných škôl – teda všetkých škôl v územnej pôsobnosti PSK.

      Plaketu Jána Amosa Komenského – Sophista pro regione - učiteľ múdrosti pre región získalo 21 pedagógov. Návrhy na toto ocenenie posielali riaditelia škôl a o laureátoch rozhodovali členovia Územnej školskej rady. Z 21 ocenených laureátov je osem učiteľov z Prešova, traja z Popradu a Kežmarku, dvaja z Bardejova, po jednom zástupcovi majú školy z Medzilaboriec, Svitu, Humenného, Čaklova a Levoče.

      O návrhu na ocenenie žiakov rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva PSK, ktorá plaketu Lux mentium – Svetlo poznania udelila 20 žiakom. Z toho desať ocenených žiakov je z prešovských stredných škôl, dvaja z Popradu a po jednom zástupcovi majú školy v Bardejove, Kežmarku, Snine, Hornom Smokovci, Svite, Starej Ľubovni, Humennom a vo Vranove nad Topľou.

      Obe udeľované krajské ocenenia s regiónom veľmi úzko súvisia. Komenský navštívil a krátko pôsobil aj v meste Prešov, čo dodnes pripomína pamätná tabuľa na evanjelickom kolégiu. Lux mentium je názov diela významného filozofa a pedagóga Jána Bayera z Prešova.
​​​​​​​
      V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 75 stredných škôl, dve jazykové školy, jedna škola v prírode a jeden školský internát. Na školách pracuje spolu 2375 pedagogických zamestnancov a 1011 nepedagogických zamestnancov, počet žiakov na dennom štúdiu dosahuje 21.305. Čo sa týka súkromných a cirkevných škôl, na území kraja je ich 34 a jedna štátna stredná škola. Počet žiakov denného štúdia na súkromných stredných školách je 2771, na cirkevných je to 2211 žiakov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]