Autor textu: TASR
22.06.2019

Americký bestsellerista Dan Brown má 55 rokov 

Da Vinciho kód prekročil 80 miliónovú hranicu v predajnosti.

Foto:  Na snímke americký spisovateľ Dan Brown

 New Hampshire/Bratislava 22. júna (TASR)

Ovládajú svet ilumináti? Existujú potomkovia Ježiša Krista? Akú úlohu zohrávali v dejinách USA slobodomurári? Čo je základom ľudskej existencie? To sú len niektoré otázky, ktoré vo svojich komerčne úspešných knihách, obľúbených aj na Slovensku, nastolil americký bestsellerista Dan Brown, ktorý bude mať v sobotu 22. júna 55 rokov.

      Odpovede nielen na tieto otázky, ale ja záhadné vraždy hľadá v Brownových knihách ako Anjeli a démoni, Da Vinciho kód, Stratený symbol, Inferno a Pôvod harvardský profesor symbolistiky a náboženskej ikonografie Robert Langdon. Charizmatického profesora stvárnil vo filmových spracovaniach románov Anjeli a démoni, Da Vinciho kód a Inferno svetoznámy americký herec Tom Hanks.

      Brownove knihy nezaznamenali len komerčný úspech, román Da Vinciho kód napríklad prekročil 80 miliónovú hranicu v predajnosti, ale aj mnoho výčitiek zo strany katolíckej cirkvi, literárnych kritikov, historikov či vedcov.

      Dan Brown sa narodil 22. júna 1964 v New Hampshire v rodine stredoškolského profesora matematiky a profesionálnej hudobníčky. Stredoškolské štúdium absolvoval na internátnej škole Phillips Exeter Academy a vysokoškolský diplom dosiahol na Amherst College, kde určitý čas vyučoval angličtinu.

      Záujem o kryptografiu, rôzne druhy kódov, alebo tajné organizácie pretavil v roku 1998 do svoje prvej knihy Digitálna pevnosť (Digital Fortress), ktorá sa neskôr stala napredávanejšou elektronickou knihou v USA. Téme tenkej hranice medzi osobnou slobodou a národnou bezpečnosťou sa venoval aj v ďalšom románe Bod klamu (Deception Point) z roku 2001.

      Prvým Brownovým románom, v ktorom sa objavila postava Roberta Langdona bol román Anjeli a démoni (Angels & Demons) z roku 2000. Profesor Langdon v ňom rieši smrť vedca z CERNu Leonarda Vetra, ktorý má na hrudi vypálený záhadný symbol, tajomstvo antihmoty a vplyv iluminátov na katolícku cirkev. Román sa dočkal aj filmového spracovania v roku 2009 pod režisérskou taktovkou Rona Howarda v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom.

      Svoj najväčší komerčný úspech dosiahol Dan Brown druhým románom zo série s profesorom Langdonom Da Vinciho kód (The Da Vinci Code) z roku 2003. Dej románu sa začína v parížskom Louvri, kde nájdu mŕtvolu muža a pri ňom záhadnú šifru v podobe pentagramu, pripomínajúcu najslávnejšiu kresbu Leonarda da Vinci. Harvardský profesor a pôvabná francúzska kryptologička Sophie sa podujmú záhadu rozlúštiť a začína sa ich dobrodružná misia plná nebezpečných odhalení. Zavraždený kurátor múzea bol totiž členom Priorstva Sionu, spoločenstva, ktorého poslaním je chrániť jedno z najväčších tajomstiev tohto sveta, ktorým je to, že existujú potomkovia Ježiša Krista.

      Komerčný úspech zaznamenalo aj rovnomenné filmové spracovanie thrilleru z roku 2006. V snímke Rona Howarda si po boku Hanksa zahrala francúzska herečka Audrey Tautou, ktorá stvárnila Sophie.

      Harvardský profesor Robert Langdon sa objavil aj v románoch Stratený symobol (The Lost Symbol) z roku 2009, Inferno z roku 2013 a tiež v poslednom Brownovom románe Pôvod (Origin) z roku 2017. 

      Z nich sa filmového spracovania s rovnomenným názvom a opäť v réžii Rona Howarda a s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe dočkal román Inferno v roku 2016.

      Bestsellery Dana Browna nie sú vedecké publikácie a ponúkajú zjednodušený pohľad na spomínané otázky, ale autor pre mnohých čitateľov na svete príťažlivo namiešal zmes faktov a fikcie, niekedy až na hranici konšpiračnej teórie. Tí majú však aspoň pri čítaní jeho kníh pocit, že rozumejú histórii, náboženstvu, renesančnej literatúre, umeniu, alebo aj exaktnej vede.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]