Autor textu: Mária Škultétyová
24.06.2019

Deti hamburgerov a Dávid

Niektorí ich tak volajú. Ale všetci nepatria do jedného vreca.

Foto: Mária Škultétyová

Bánovce nad Bebravou 24. júna (Skolske.sk)

Často čítam nelichotivé články o mladých ľuďoch. O nenávisti k starým a tým, čo majú iný názor. A čo je horšie,  niektorí ako stádo idú za vodcom, lebo sami vlastný názor nemajú.   Alkohol, cigarety a sociálne siete stali sa  súčasťou ich života. Práca mnohým nevonia. Kamarát ublíži kamarátovi len preto, lebo si vypijú, zdrogujú sa  a vtedy rozum prestáva fungovať. Rastie  extrémizmus, šíria sa  vulgarizmy a posmechy. Moja generácia to ťažko prijíma. Sama som na túto tému napísala zopár článkov.

Ale o inom som chcela. O jednom milom, kratučkom  komentári, ktorý mi prišiel mailom. Jeho text ma pochválil a potešil. Lebo pochvala vždy poteší.  To sú  moje aj Dávidove slová.  A práve o ňom chcem.

Dávid, mladý chalan, vysokoškolák, ktorého som učila na gymnáziu, mi k článku Cti si otca svojho i matku svoju napísal: Veľmi pekný článok :)

Cením si jeho slová.  Po prvé preto, lebo je to mladý muž, a po druhé preto, lebo  jeho názory som vždy považovala za múdre. S radosťou môžem povedať, že aj medzi mladými ľuďmi sa nájdu takí, čo majú názor a  neboja sa ho povedať, aj keď mnohí s ním nemusia súhlasiť.

Dávid Vještica nerád rozpráva o sebe.  Netúži po bohatstve.  Chcel by žiť v lese, mať svoju rodinu a svoju studňu. Je hrdý na Štúra, Štefánika a Dubčeka. Ctí si duchovné a kultúrne hodnoty a nadovšetko si ctí rodinu . V ankete o ideálnej žene povedal: „ Chcem ženu, s ktorou keď niekam pôjdem, tak si ľudia povedia, že "taká pekná s hentakým?" Ženu, pri ktorej sa budem cítiť slobodne, ktorá mi nebodne dýku do chrbta, ktorá pochopí a zvládne moju komplikovanú povahu a pre ktorú bude rodina na prvom mieste.“ A o tom, že rodina je pre neho dôležitá, hovoria aj tieto jeho slová:  „ Vážim si aj čas s rodinou, hoci keď sme dlhšie spolu, tak si lezieme na nervy. Ale kto už vám môže príjemnejšie liezť na nervy ako rodina?“

Súvisiaci článok:
​​​​​​​
Cti  si otca svojho i matku svoju​​​​​​​






Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]