Autor textu: TASR
25.06.2019

UK, STU a SAV podpísali memorandum o spolupráci 

Cieľom dohody je tvorba špičkovej vedy.

Foto: Na snímke vľavo rektor Univerzity Komenského (UK) Marek Števček podpisuje Memorandum o spolupráci v oblasti vedy a výskumu medzi UK, STU a SAV v

Bratislava 25.06.2019 (Skolske.sk)

Univerzita Komenského v Bratislave (UK), Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU) a Slovenská akadémia vied (SAV) uzavreli v pondelok memorandum o spolupráci v oblasti vedy na pôde Univerzity Komenského v Bratislave. Memorandum podpísali rektor UK Marek Števček, rektor STU Miroslav Fikar a predseda SAV Pavol Šajgalík.

      Cieľom podpísanej dohody je tvorba špičkovej vedy, konkurencieschopnej vo svetovom meradle. Dve najsilnejšie univerzity a akadémia vied vytvoria vedecký klaster s cieľom zlepšiť poskytovanie vysokoškolského vzdelávania a prispieť k rozvoju vedy, vzdelanosti a kultúry spoločnosti.
      

"Poslaním vedeckého klastra bude najmä pozdvihnúť národný a medzinárodný profil inštitúcií a získať mimoriadne kvalitných študentov, vedcov, odborných zamestnancov, ako aj investície. Svoje aktivity budú koordinovať, aby spolu tvorili špičkovú vedu porovnateľnú so svetom, a aby podporili spoločenský, ekonomický, kultúrny a environmentálny blahobyt a prosperitu krajiny," uviedol .​​​​​​​      

Rektor UK Marek Števček

Väčšina vedy na Slovensku je tvorená prevažne pracovníkmi SAV, UK a STU. Ich vedci vyprodukujú viac ako 55 % všetkých vedeckých publikácií evidovaných v databáze Web of Science spomedzi všetkých inštitúcií zo Slovenska.

​​​​​​​"V prípade karentovaných publikácií je to až 70 % celkovej slovenskej produkcie," dodal Števček. Predseda SAV Šajgalík pripomenul obdobie, kedy medzi spomínanými inštitúciami prevládalo napätie, čo však vyústilo do konkrétnej spolupráce, ktorá má zabrániť aj odlivu študentov do zahraničia a tiež spoločne vytvoriť špičkové vedecké pracoviská.

    

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]