Autor textu: TASR
25.06.2019

V SPŠE promovali 25 absolventi duálneho vzdelávania 

Okrem titulu diplomovaný špecialista majú garantované pracovné miesto. 

Foto: Slávnostná promócia absolventov duálneho vzdelávania v akademickom v roku 2018/2019 v Košiciach 25. júna 2019. 

Košice 25.06.2019 (Skolske.sk)

Pomaturitné vyššie odborné štúdium v odbore počítačové systémy slávnostne ukončilo v utorok v Košiciach 25 absolventov. Duálne vzdelávanie poskytuje košická Stredná priemyselná škola elektrotechnická (SPŠE) v spolupráci so spoločnosťou T-Systems Slovakia od roku 2013.

      Okrem zisku titulu diplomovaný špecialista či certifikátu v odbore Fachinformatiker od Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory, platnom aj v Nemecku, majú úspešní absolventi garantované pracovné miesto. 
​​​​​​​
     

Počas trojročného štúdia študenti získajú základné poznatky a skúsenosti nielen z IT oblasti, ale aj rozvoja mäkkých zručností, pracujú priamo v tímoch na reálnych zadaniach a projektoch, kde pomer praktického a teoretického vzdelávania je v percentách 70 ku 30. Po promócií zároveň dostanú pracovné miesto v spoločnosti, kde väčšinou získavajú tie vyššie pozície, keďže počas tých troch rokov sú intenzívne pripravovaní na svoju kariéru. 

Riaditeľka vzdelávacieho centra v T-Systems Slovakia Martina Schusterová


      Za šesť rokov túto formu vzdelávania v oblasti informačných technológií zameranú na prax úspešne ukončilo 84 absolventov. Uplatnili sa ako správcovia sietí, databáz a aplikácií, niektorí našli uplatnenie ako programátori či projektoví manažéri v nových a perspektívnych IT oblastiach. 

      Riaditeľ SPŠE Štefan Krištín oceňuje úzku spoluprácu s najväčším IT zamestnávateľom v kraji, pre školu je benefitom vytváranie spoločných pracovísk aj zvyšovanie záujmu o odborné vzdelávanie. "Na toto štúdium sa môžu hlásiť akýkoľvek absolventi strednej školy s maturitou, podmienkou prijatia je dobrá znalosť anglického jazyka a základy z oblasti IT. Pre budúci školský rok už sme prijali 30 nových uchádzačov," uviedol.   Jedným z čerstvých absolventov štúdia je 22-ročný Matúš Čičvara, ktorý už tento mesiac nastúpil do firmy na pracovnú pozíciu.
​​​​​​​
      

Toto štúdium som si vybral hlavne preto, že som nechcel veľmi ísť na vysokú školu a zároveň bolo pre mňa príliš skoro po strednej škole ísť pracovať. Som veľmi spokojný, prínosom určite bolo zoznámenie sa s firemnou kultúrou a získanie praktických skúseností, pretože sme praxovali priamo v operačných tímoch a takéto veci by sme sa teoreticky nenaučili.

pic
Foto:Slávnostná promócia absolventov duálneho vzdelávania v akademickom v roku 2018/2019 v Košiciach 25. júna 2019. 


      Cieľom duálneho vzdelávania je pripravovať mladých ľudí po teoretickej aj praktickej stránke na povolanie v oblasti, v ktorej sa vzdelávajú. Význam tohto systému vyzdvihol aj štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák, ktorý sa taktiež zúčastnil na slávnostnej promócii. "Vysoko oceňujem priame zapojenie študentov na pracovisku v špičkovej firme, keď získavajú kvalitné vzdelávanie spolu s obrovskou šancou okamžite sa zamestnať. My máme teraz na Slovensku necelých 4000 študentov v systéme duálneho vzdelávania, ale toto vyššie odborné štúdium je obrovská príležitosť aj pre ďalších zamestnávateľov využiť možnosti vzdelávacieho systému," povedal.

      Podľa informácie z Košického samosprávneho kraja (KSK) v rámci duálneho vzdelávania sa darí zvyšovať v kraji počet prevádzok u zamestnávateľov, ktorí spolupracujú so strednými školami. "Kým v minulom školskom roku sme mali 40 prevádzok u zamestnávateľov, tento školský rok je to už 140. Aktuálne končí 71 absolventov duálneho vzdelávania, vlani ich bolo len 24. Boli to prví študenti, ktorí končili duál v štvorročných odboroch. V budúcom školskom roku bude končiť 130 absolventov duálu a v nasledujúcom 182, takže KSK vidí veľký prínos duálneho vzdelávania a dôležitosť spolupráce so zamestnávateľmi," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

pic
Foto: Slávnostná promócia absolventov duálneho vzdelávania v akademickom v roku 2018/2019 v Košiciach 25. júna 2019. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]