Autor textu: Jana Ikrényiová
25.06.2019

EUSTORY k výročiu Nežnej revolúcie má až dvoch víťazov

Študenti mali priblížiť dôležité dejinné udalosti. 

Bratislava 25.06.2019 (Skolske.sk)

Stredoškolákov zaujímajú moderné dejiny a radi sa učia prostredníctvom “oral history“. Ukázal to aj tento, už 15-ty ročník EUSTORY – súťaže z novodobej histórie pre študentov stredných škôl, ktorej cieľom je podpora vzájomného porozumenia a tolerancie medzi mladými Európanmi prostredníctvom poznania histórie. V roku 30-ho výročia novembrových udalostí bola téma jasná „Nežná revolúcia očami žijúcich svedkov“. 
 
„Hoci tento rok prišlo menej práci ako v minulých ročníkoch, hodnotiaca komisia mala ťažšiu úlohu. Študenti, ktorí sa zapojili, totiž použili veľmi rôzne prístupy k téme.  Porota v zložení PhDr. Ivan Kamenec, CSc. a Mgr. František Neupauer, PhD. preto oceňovala najmä objavnosť, inovatívnosť a tvorivý prístup k téme,“ vysvetľuje Zuzana Jezerská zo Slovenského centra pre komunikáciu a rozvoj, ktoré súťaž organizuje.
 
Tak ako v minulých ročníkoch mali študenti priblížiť tieto dôležité dejinné udalosti prostredníctvom skutočných príbehov zo svojho okolia. Najlepšie sa opäť darilo študentom z východného a stredného Slovenska. Tento rok porota udelila dokonca dve prvé miesta!

Niektorí sa porozprávali o tom, ako vnímali udalosti spred 30-tich rokov so svojimi rodičmi, iní zmapovali situáciu v okresných mestách. Najlepšie sa témy zhostili študenti Súkromnej strednej odbornej školy v Poprade, ktorí s prácou „30 rokov nežnej slobody“ zvíťazili. Oslovili pamätníkov týchto udalostí z Harichoviec a zhromaždené poznatky ich primäli k tomu, aby o problematike vytvorili blog. Na stránke venovanej Nežnej revolúcii plánujú uverejňovať ďalšie informácie získané od pamätníkov, navyše mladej generácii zrozumiteľnou formou. Popradčania sa o prvú priečku delia s Gymnáziom na Varšavskej ceste v Žiline. Práca týchto gymnazistov s názvom „Nežná revolúcia očami Ľubomíra Gašpierika“ približuje, ako rok 1989 vnímal vtedy ešte len študent len o trochu starší, ako sú oni dnes,“

Zuzana Jezerská


Porota na víťaznej práci popradských stredoškolákov ocenila najmä originalitu, prínos pre ďalší výskum danej problematiky, ako aj schopnosť prispieť k medializácii témy. Žilinskí gymnazisti ju oslovili práve tým, že si vybrali príbeh „obyčajného človeka“ a nie notoricky známych lídrov revolúcie. Výborné boli aj ostatné práce.
 
„Gratulujeme srdečne víťazom, ale ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili, ako aj ich tútorom – pedagógom a školám, ktoré mali porozumenie pre tento druh činnosti,“ uzavrela Zuzana Jezerská.
  
Slávnostné vyhlásenie výsledkov EUSTORY bolo v piatok 21. júna 2019 v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v Bratislave.
 
Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj (SCKR) je mimovládna organizácia založená v roku 2005. Zameriava sa predovšetkým na rozvojovú spoluprácu a globálne vzdelávanie. Je to nekonfesionálna a apolitická organizácia, ktorá v súčasnosti patrí k lídrom vo svojom zameraní na neziskovom trhu. Viac informácií na: http://www.sccd-sk.org/
 

 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]