Autor textu: Jana Ikrényiová
26.06.2019

FIRST LEGO League

Festival FLL Open International Turkey sa konal koncom mája.

Foto: FIRST LEGO League

Bratislava 26.06.2019 (Skolske.sk)

Po regionálnych turnajoch súťaže FIRST LEGO League (FLL) nezostali slovenskí študenti nič dlžní svojej povesti ani na poli medzinárodnom, kde v silnej konkurencii tímov z celého sveta dosiahli viacero skvelých umiestnení. 
 
Prostredníctvom FLL si tisícky detí vo veku od 9 do 16 rokov každoročne merajú sily v oblasti technológií, inovácií a práce s Legom. Okrem konštrukcie a programovania robotov sa musia vysporiadať s mnohými ďalšími úlohami a výzvami, ktoré dostatočne preveria ich kreativitu a mieru tímovej spolupráce. Uplynulý, 11. ročník súťaže, niesol tematický názov Into Orbit – Život a cestovanie vo vesmíre. Celkovo sa do jeho priebehu zapojilo až 98 slovenských tímov, pod ktorých patronátom súťažilo viac ako 720 detí. Do bratislavského FLL Semifinále Slovensko & Česko postúpilo 13 slovenských tímov, ktoré si to rozdali o tituly národných šampiónov i o postup troch z nich do stredoeurópskeho finále v rakúskom Bregenzi. Na základe jeho priebehu pozvánky na svetový festival prijali dva slovenské tímy, TalentumSAP a RDS Team.
 
Najbližší svetový festival FLL Open International Turkey sa konal koncom mája v majestátnom expo centre Fuarizmir, kde viac ako 1000 účastníkov zo 40 štátov sveta predstavilo okrem zručnosti svojich robotov aj originálne riešenia a nápady súvisiace s cestovaním do vesmíru. Úspechy našich tímov v takejto silnej celosvetovej konkurencii sú vynikajúce. TalentumSAP získal v celkovom poradí 3. miesto, a  RDS Team získal v disciplíne Robot Design - Award Strategy & Innovation 1. miesto.
 
TalentumSAP zabodoval najmä ich výskumným projektom CUL (z angl. Clean your laundry), zaoberajúcim sa dezinfekciou odevu vo vesmíre a stal sa jedným z 20 tímov na svete, ktoré majú príležitosť predstaviť svoje projekty na prestížnom podujatí FLL Global Innovation Award koncom júna v americkej Kalifornii. Inovatívnosť, originalita a hlavne praktická využiteľnosť súťažných projektov každoročne priťahuje pozornosť médií aj  známych spoločností, ktoré hľadajú príležitosť nadviazať na výskumnú prácu jednotlivých tímov pre reálne využitie.
 
Po tohtosezónnych úspechoch slovenských tímov v rámci FLL sa už mnohí z nás isto nevedia dočkať nasledujúceho 12. ročníka, ktorý nás prostredníctvom tematiky CITY SHAPERSM - Navrhujme a budujme lepšie miesta na život a prácu pre každého, vráti z vesmíru späť na zem, do našej každodennej reality. Všetkých nových účastníkov privítajú organizátori s otvorenou náručou, viac informácií je dostupných na www.fll.sk.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]