Autor textu: Školské.sk
03.07.2019

Abeceda ekonomiky – reálna ekonomika

Vyrába tovary a poskytuje nefinančné služby.

Foto: pexels

Bratislava 03.07.2019 (Skolske.sk)


Reálna ekonomika má niekedy pomenovanie reálny sektor. Je to tá časť ekonomiky, ktorá vyrába tovary a poskytuje nefinančné služby.

Ako vyzerá reálna ekonomika. Hovorí sa v nej o reálnych tovaroch, Jedným z nich je zošit, ktorý má každý žiak, alebo študent. Zošit je z papiera. Papier sa vyrába z celulózy. Tá sa vyrába z dreva. Ako niekto nepoužije papier väčšinou povie: „Šetrime naše lesy!“ Toto heslo súčasnosti je pravdivé. Ak niekto šetrí papier, šetrí teda aj naše lesy.

Kvôli výrobe zošita je potrebné zoťať strom. Potom sa drevo spracuje na celulózu. Tá sa premení na papier. Ten na premení na zošit. Z papiera máme knihy, obaly, plagáty, listový papier, kancelársky papier a veľa iných výrobkov.

Je to nielen reálna ekonomika, ale aj reálny sektor ekonomiky. Sektor alebo časť ekonomiky sa označuje prídavným menom tej oblasti, ktorou sa zaoberá. V našom príklade ide celulózo-papierenský, alebo skrátene len papierenský priemysel.

Každý nosíme topánky. Po istom čase sa vyšúcha podošva. Kto nemá hneď peniaze na novú obuv ju dá do opravy. Obuvník mu vymení podošvu. To je sektor reálnych služieb. Opravuje sa skutočný tovar a vymieňa skutočná „súčiastka“ topánok.

Reálnym sektorom ekonomiky je aj poľnohospodárstvo a agropotravinársky priemysel. Ak vypijete ráno pohár mlieka, skúste zavrieť oči. Mali by ste si predstaviť kravičku na lúke. Keď sa napasie dobrej trávy, podoja ju. Poľnohospodári podojené mlieko prepravia do mliekarne.  Tam mlieko spracujú a zabalia do fliaš, alebo iných obalov. Kedy si žiadne obaly a mlieko sa predávali tak, že predavačka ho nabrala z veľkej kanvy do malej kanvičky. Z mlieka sa vyrábajú maslo, syry, jogurty, tvaroh a mnoho iných potravín.

Spracovanie mlieka a iných produktov poľnohospodárstva je reálny sektor ekonomiky – agropotravinársky priemysel. Z podnikov sa výrobky prepravujú so obchodov. Prepravujú sa nákladnými automobilmi. To je reálny sektor ekonomiky, sektor dopravy.

Mlieko sa predáva v rôznych predajniach.  Tento sektor ekonomiky je maloobchod. Reálna ekonomika je o reálnych tovaroch, službách, ktoré využívame každý deň. Bez reálnej ekonomiky nemôže fungovať nielen celá ekonomika, ale ani spoločnosť.

Autor: Vladimír Bačišin 
 

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – ekonómia a ekonomika
Prečo Abeceda ekonomiky​​​​​​​


pic
Foto: pexels

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]