Autor textu: Školské.sk
03.07.2019

Konferencia EVBB v Bratislave riešila témy budúcnosti sveta práce

Ktoré zručnosti, vedomosti a prierezové schopnosti by mal človek získať? 

Foto: Slavomír Maličkay

Bratislava 03.07.2019 (Skolske.sk)

Na trojdňovej konferencii sa v Bratislave zišli zástupcovia  najväčších európskych vzdelávacích inštitúcií a experti na vzdelávanie. Spolu s predstaviteľmi bruselských inštitúcií ako aj so zástupcami nášho Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu sa venovali otázkam, aký vplyv bude mať priemyselná revolúcia Industrie  4.0 na školstvo a ako by sa mal v tejto súvislosti zmeniť vzdelávací systém. 150 medzinárodných expertov riešilo v troch workshopoch témy, ktoré sa dotýkajú aj Slovenska, ktoré je podľa analýzy OECD tiež ohrozené automatizáciou. Ktoré zručnosti, vedomosti a prierezové schopnosti by mal človek získať? Ako sa zmení svet práce? Na tieto kľúčové otázky sa snažili nájsť odpovede účastníci konferencie.
  

pic
Foto:  Slavomír Maličkay

Thiemo Fojkar, prezident EVBB, zdôraznil, že je potrebné hľadať riešenia prehĺbením spolupráce pri riešení otázok v oblasti vzdelávania, ktoré trápia všetkých v Európe rovnako. Zástupca najväčšieho izraelského koncernu odborného vzdelávania ORT  Eli Eisenberg predstavil víziu, ako sa má zmeniť izraelský systém výučby na odborných školách, aby vyhovoval podmienkam 21. storočia. Eszter Salomon z Parents International nastolila  aktuálne výzvy v oblasti celoživotného vzdelávania na cieľovej skupine rodičov. Andrej Hutta z Newport Group pomenoval problémy, ktoré prináša automatizácia do sveta výroby a spoločne s Dolorez Sanchez-Bengoa navrhovali riešiť  skreslený obraz odborného vzdelávania. Zaoberali sa takisto  prípravou  na odborné vzdelávanie, aby nebolo až druhou voľbou pre deti aj rodičov. 
 
Konferencia bola zakončená spoločným vyhlásením - Bratislavskou deklaráciou, ktorú zaslali predstaviteľom Slovenska aj  Európskej Únie.  EVBB vznikla v roku 1991 a  predstavuje strešnú organizáciu vzdelávacích inštitúcií, zaoberajúcich sa odborným vzdelávaním. Združuje viac ako 60 inštitúcií súkromného aj verejného sektora. Celkove EVBB zastrešuje 1 500 odborných stredísk z 20 európskych štátov ale tiež z ázijských krajín.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]