Autor textu: Daniel Dubáň
08.07.2019

Veda, technika a matika hrou? Veru tak!

Na hostí čakalo  17 rôznych stanovíšť.

Foto: Ivona Kadnárová

Bratislava 08.07.2019 (Skolske.sk)

 Medzinárodné projekty sú prirodzenou súčasťou vzájomného rastu a prosperity v dnešnom prepojenom svete, hlavne na školách. Nielenže prispievajú k výmene informácií, skúseností a metód, ale  zároveň utužujú dobré vzťahy a dávajú nám možnosť pozrieť sa na staré problémy a výzvy z nového uhlu. Naša Spojená škola Tilgnerova 14 v Bratislave sa zapojila do  medzinárodného projektu Erasmus+KA2, ktorý teraz finišoval.

            V utorok 25. júna 2019 sa v rámci Erasmus+KA2 projektu uskutočnil Deň otvorených dverí „Veda nás baví“. Žiaci, rodičia a učitelia takto ukončili svoje dvojročné snaženie na projekte Zvyšovanie úspechu študentov a učiteľov prostredníctvom STEM vzdelávania. STEM vzdelávanie je vzdelávanie zamerané na vedu (Science), technológiu (Technology), inžinierstvo (Engineering) a matematiku (Mathemathics). V takomto duchu sa niesol aj tento deň, ktorý bol vyhradený na vedu, bádanie a, samozrejme, zábavu.

             Na hostí čakalo  17 rôznych stanovíšť, z ktorých každé malo nachystanú nejakú výzvu pre žiakov pozostávajúcu či už z oblastí vyššie spomenutých, alebo z logiky a všeobecných znalostí. Medzi tieto výzvy patrilo napríklad programovanie jednoduchých robotov, nafúknutie balónu pomocou chémie, záhada stratenej princeznej, v ktorej museli deti používať logiku a následne prísť na riešenie, alebo aj prekážková dráha spojená z ďalšími úlohami. Deti si mohli taktiež vyskúšať prácu so zápalkami, ale nenechajte sa zmýliť, len v rámci bezpečnostných predpisov - 😊 posúvali s nimi tak, aby im vznikol nejaký vzorec alebo jednoduchý príklad. Mozgové bunky dostali prudko zabrať!

            Nebolo to však len o žiakoch – to by sa nedalo. Organizácia projektu bola z učiteľskej strany zabezpečená pani učiteľkami S. Benčovou, D. Lapšanskou a K Klemanovou, ktoré počas uplynulých  dvoch rokov spolupracovali so školami z Fínska, Bulharska, Portugalska, Rumunska a Rakúska. Nesmieme taktiež zabudnúť na našich gymnazistov z II. A bilingválnej, ktorí neúnavne a bez nároku na odmenu zastrešovali celú udalosť a týmto rovesníckym vzdelávaním nielen učili žiakov, ale aj sami seba – trénovali flexibilitu, empatiu, skupinovú prácu a celkovo medziľudskú komunikáciu.  Celá akcia mala obrovský úspech a prítomní nešetrili chválou! Bola to ozaj tá povestná škola hrou!
​​​​​​​
Text: Daniel Dubáň, 2.Ab
Foto: Ivona Kadnárová
Spojená škola, ZŠ a G, Tilgnerova 14, Bratislava

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]