Autor textu: Tímea Nagyová
12.07.2019

V lete sa telo stáva tmavším,  vlasy svetlejšími a nálada lepšou :-)

Najšťastnejší sú ľudia, ktorí spájajú príjemné s užitočným.

Foto: TASR

Bratislava 12.07.2019 (Skolske.sk)

 Po skončení školského roka žiaci myslia len na jednu vec: prázdniny. Akoby hneď zabudli na dlhé školské dni, učivo, učiteľov a učiteľky a všetko, čo bolo nepríjemné počas školského roka. Letné prázdniny sú odmenou za vytrvalosť, tvrdú prácu a dobré správanie.

            Leto je obdobie, keď sa naše telo stáva tmavším, naše vlasy svetlejšími a naša nálada lepšou. Keď počas celého roka nevieme, čo chceme robiť so svojím životom, tak v júni a v auguste máme čas o tom porozmýšľať.  Štebot vtákov aj našu dušu rozospieva  a hneď nachádzame riešenia na otázku, čo chceme dosiahnuť v živote.  Niektorí idú v lete pracovať, iní začnú písať knihu, kresliť alebo tancovať.  Pravdaže, nemusí každý tráviť voľný čas aktívne. Sú aj takí ľudia, ktorí využívajú voľný čas a venujú sa koníčkom.  Či patríme do prvej skupiny, alebo do druhej, jedna vec je istá, nikto nám nemôže prikázať  čo máme robiť.  Lebo leto v istom zmysle slova znamená slobodu správania a myslenia. Vtedy môžeme robiť to, čo chceme a nemusíme nikomu vysvetľovať, prečo to robíme. Keď chceme, môžeme celý deň ležať na gauči a pozerať seriály, alebo tráviť celý deň s kamarátmi.

            Najšťastnejší sú aj ľudia, ktorí spájajú dobré s užitočným. Napríklad ten, kto rád cestuje, leto je pre neho najvhodnejšie ročné obdobie. Cestovanie krajinami je koníčkom, zábavou a učením z rôznych kultúr národov. Spoznať ich,  je užitočné. Navyše, keď sa človek stretáva s inými kultúrami, zoznámi sa s ľuďmi z iných etník, môže vytvoriť konštruktívnu kritiku pre seba. Keď nechceme cestovať veľmi ďaleko, máme možnosť navštíviť  prírodné krásy na Slovensku alebo v susedných krajinách. U nás môžeme navštíviť Vysoké a Nízke Tatry, národné praky, vodné nádrže a priehrady alebo krásne banské alebo historické mestá.  

            Ďalší typ ľudí je ten, ktorý namiesto cestovania a zábavy pracuje. Chce alebo musí si zarobiť nejaké peniaze navyše. Popri  škole a učení čas na prácu neostáva, pretože keby chodil pracovať, nemal by čas na učenie.  V lete pracujú hlavne žiaci vyšších ročníkov stredných škôl a študenti univerzít. Práca nemusí byť iba povinnosťou, ale keď máme šťastie, môžeme pracovať v tej oblasti, ktorú študujeme. A vtedy získame aj ďalšiu výhodu - môžeme si to uviesť v životopise a získať výhody pri ďalšom hľadaní práce.

            Keď sa nevieme rozhodnúť, čo chceme v lete robiť, máme na výber - chcem odpočívať alebo získať peniaze, či využívať čas inak užitočne? To neznamená, že keď niekto nepracuje ten plytvá časom, lebo je dôležité aj mať čas pre seba. V  niektorých jazykoch už existuje pojem na čas, ktorý trávime sami so sebou  a staráme sa o seba samých.

Nie sú dobré ani zlé spôsoby na využitie voľného času, lebo každý z nás je iný, a preto sa každý môže rozhodnúť rôzne, akoprežije prázdniny.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]