Autor textu: Vladimír Bačišin
15.07.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to tovar

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 15.07.2019 (Skolske.sk)

Tovar je základným pojmom v ekonomickej praxi a teórii. Tovar je akákoľvek vec, ktorú je možné vymeniť za iný tovar. Napríklad sú to zemiaky. Znamená to, že tovar sa podieľa na slobodnej výmene tovarov. Je to výrobok určený na predaj. V minulosti existovala výmena jedných tovarov na iné. V súčasnosti sa pri výmene používajú peniaze. Jeden tovar sa predá za peniaze. Za získané peniaze sa kúpi iný tovar, alebo niekoľko iných tovarov.

V slovanskej skupine jazykov je slovo „tovar“ prevzaté z tureckej skupiny jazykov, kde to znamená „majetok, hospodárske zvieratá“. Etymologické slovníky slovanských jazykov naznačujú, že v mnohých  súčasných jazykoch z tureckej skupiny jazykov slovo tawar ("tauar") znamená "tovar". Etymológia je jazykovedná disciplína, ktorá skúma pôvod, prvotný význam a históriu slov.
​​​​​​​
Dnes je tovar všetko, čo sa dá predať. Časť moderného tovaru nemožno pripisovať predmetom: elektrina, informácie, kvóty na emisie poškodzujúce ozón a skleníkové plyny, práca. Časť tovaru nikdy priamo nespĺňa ľudské potreby a nepoužívala sa v technologických procesoch: cenné papiere. S časťou tovarov kupujúci nedostávajú úplné vlastníctvo: počítačový program, zvukový záznam, nahrávka filmu.  Existuje tovar, na ktorého vzhľad nemá vplyv konkrétna osoba: môžete si kúpiť kúsok Mesiaca, Marsu alebo divokého lesa. V súčasnosti môže byť nezávislým produktom právo na čokoľvek. Pri výrobe vecí okamžite vznikajú rôzne práva spojené s touto vecou. Na začiatku vývoja tovarovej výmeny bola vec sama nositeľom všetkých práv, ktoré boli prevedené spolu s prevodom veci a neboli samostatne oddelené. Snáď prvý, kto oddelil právo od veci bolo používanie bytu vo forme nájomného. Organizačný, právny, technický rozvoj spoločnosti umožnil rozdeliť kedysi jediné vlastníctvo veľkého počtu individuálnych práv a previesť ich z jednej osoby na druhú nezávisle od seba. Dnes sa vec často prenáša ako pripútanosť k nadobudnutému právu – ako plné vlastníctvo, používanie, či počúvanie. Produkt tak možno nazvať právom na niečo, čo môže byť sprevádzané prevodom vecí, prenesených na inú osobu.
 

pic
Foto: Pixabay

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – William Petty
Abeceda ekonomiky – hospodárstvo starovekého Ríma​​​​​​​


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]