Autor textu: Ivana Čepová
25.07.2019

Žiaci 2.A opäť medzi víťazmi celoslovenskej čitateľskej súťaže

Žiaci čítali, kreslili, tvorili, programovali....

Foto: Ivana Čepová

Humenné 25.07.2019 (Skolske.sk) 

Druháci zo ZŠ Dargovských hrdinov 19 v Humennom sa počas tohto školského roka opäť zapojili do už 15. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže Čítame s Osmijankom. Súťaží sa prostredníctvom súťažného zošita, ktorý musí mať každý súťažiaci žiak. Obsahuje 8 súťažných literárnych otázok s dvomi zábavnými úlohami – návodmi na hravé a kreatívne čítanie. Žiaci tieto úlohy našli v pracovnom zošite a počas školského roka riešili. Umiestnili sa medzi ocenenými školskými kolektívami, ktoré získali knižné balíčky od slovenských vydavateľov. Žiaci pracovali pod vedením pani učiteľky Mgr. Ivany Čepovej. Ako postupovali a ako sa im darilo môžete nájsť na ich triednej webstránke Pátrači tu: https://12patraci.blogspot.com/p/blog-page_2.html

pic
Foto: Ivana Čepová

Počas realizácie tohto projektu žiaci spoznali nových rozprávkových hrdinov, hrali divadlo, kreslili, spoznali nové výtvarné techniky, pracovali s počítačom, programovali. Popíšem aspoň niektoré aktivity:
- Vytvorili atlas ježibáb a strigôňov z rozprávok, ktoré poznali. K ich obrázkom pridali popis, rozprávkový pôvod, zlé skutky a čarodejné predmety. Tieto ježibaby si nakreslili aj v počítači, v editore Scratch a programovali ich. (Napr: https://vimeo.com/319064679 )

pic
Foto: Ivana Čepová

- Inšpirovali sa fantastickým príbehom Daniely Krolupperovej, Stratená škola. Obľúbili si postavičku Zlobyráda, písali o svojich malých zlostníckych želaniach, vytvárali komiksy, rysovali a zmerali domček pre Zlobyráda. 

pic
Foto: Ivana Čepová

Každého žiaka očarila úžasná kniha Roalda Dahla, Minpinkovia. Pokúsili sa znázorniť nebezpečného Chlamstúňa ohnivého nevšednou technikou. Pripravili si bábky postáv tohto príbehu, rozdelili jednotlivé úlohy a nahrali divadielko :-)   

pic
Foto: Ivana Čepová

- Vytvorili aj krátke animácie na témy: Zvieratká a Aké krajiny by sme chceli navštíviť. Animácie vytvorili v programovacom jazyku Scratch. (Ukážka: https://vimeo.com/339221820 )

- Pokúsili sa vytvoriť ucelený výtvarný obraz literárneho príbehu. Rozdelili sa do skupín, každá skupina znázornila jeho časť a príbeh prerozprávali.

- Žiaci sa pri riešení úloh projektu zhodli na tom, že priatelia sú pre nás veľmi dôležití. Obohacujú nás a vďaka nim sme všetci bohatší... Písali o svojich priateľoch a kreslili ich. Na hodine informatiky sa učili tvoriť obrázky zo slovných mrakov a postavičky avatarov na tému Priateľstvo.

pic
Foto: Ivana Čepová

- Argumentovali pre a proti zotrvaniu holubov v meste Humenné, otvorili si pobočku Kancelárie dobrých správ, zamysleli sa aj nad tým, ako by mal vyzerať ich vysnívaný psík. Zvieratká zobrazili aj novou technikou – pomocou reliéfov na kartónoch. 

pic
Foto: Ivana Čepová

- Inšpirovali sa aj Rypuľkom z rozprávky Kristy Bendovej a každý z nich napísal vlastný inzerát, v ktorom hľadá kamaráta. Inzerát žiaci vymysleli aj pre Osmijankovu kamarátku. Najskôr sa naučili robiť ORIGAMI - psíka (možno Osmidunča :-))  a potom ho dotvorili vymysleným inzerátom...

Žiaci 2.A realizovali ešte množstvo ďalších zaujímavých aktivít, čím splnili hlavný cieľ čitateľského projektu http://www.osmijanko-ba.sk/ :
1. Priviesť žiakov k čítaniu hodnotnej detskej literatúry, rozhovorom o prečítanom, tvorivým aktivitám v školách, knižniciach, ale i rodinách
2. Rozvíjať predstavivosť, slovnú zásobu, tvorivosť detí, lásku k materinskej reči
3. Vypestovať v deťoch návyk čítať vo voľnom čase
4. Zažiť príbehy na vlastnej koži

Na záver by som chcela poďakovať organizátorom za túto skvelú súťaž, ktorá motivuje deti k čítaniu.

pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: text Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová
pic
Foto: Ivana Čepová

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]