Autor textu: Tímea Nagyová
31.07.2019

Zadar - mesto najkrajšieho západu Slnka

Zadar - mesto najkrajšieho západu Slnka

Foto: Tímea Nagyová 

Zadar 31.07.2019 (Skolske.sk)

Zadar je chorvátske mesto na pobreží Jadranského mora. Má asi 75 tisíc obyvateľov a každý rok je cieľom niekoľko tisícov turistov. V tomto meste nachádzame veľké nákupné centrá, dopravné zápchy na každom rohu, dav turistov a všetko čo patrí k atmosfére veľkých miest. Ale nájdeme aj očarujúce morské pobrežie a na polostrove postavené staré mesto, ktoré je obklopené mohutnými hradbami.  
           
​​​​​​​Staré mesto bolo niekoľkokrát prestavané, ale aj dnes máme pocit, že sme v starobylom stredomorskom meste. Obdivovatelia kultúrnych pamiatok nájdu tu svoj raj, lebo na každom rohu je akýsi kostol, katedrála alebo pozostatky z obdobia Rímskej ríše.

Zadarská katedrála (po chorvátsky Katedrala sv. Stošije), inde ju nazývajú Dóm sv. Anastázie,  je najvyššou a najväčšou bodovou v Starom meste. Katedrála bola postavená v 6. a 7. storočí, ale niektorí  hovoria, že už v 4. storočí pred našim letopočtom stál na tomto mieste kostol. Katedrála je zasvätená martýrke sv. Anastazie, ktorej sarkofág bol požehnaný pápežom Jánom Pavlom II. v roku 2003.

pic
Foto: www.dalmacijaplus.hr

Kostol sv. Donata je symbolom mesta. Kostol bol postavený v 9. storočí na mieste rímskeho fóra. Bol postavený v rannom byzantskom štýle, má okrúhly tvar a jedno poschodie. Na poschodí nachádzame výstavu gobelínov a kresieb. Má výnimočnú akustiku, teda kto je v Zadare a má rád hudbu, ten sa musí zúčastniť na jednom koncerte v kostole. Navonok je vidno, že zvonica patrí ku kostolu, ale Kostol sv. Donata nemá zvonicu. Táto zvonica patrí ku Zadarskej katedrále.  

pic
Foto: www.blog.bookingthesea.com

Morský organ  
​​​​​​​Počas Občianskej vojny v Juhoslávii mesto bolo poškodené. Aj miesto, kde dnes nachádzame Morský organ bolo zničené, a počas rekonštrukcie mesta architekti tu vytvorili toto dielo.  V roku 2005 Morský orgán bol hotový a odvtedy turisti môžu počuť neodolateľnú hru organa, ktorý hrá pomocou pohybu morskej vody.

pic
Foto: www.zadar.travel

Existujú dva typy ľudí, do jedného typu patria ľudia, ktorí hovoria, že v Zadare  je vidieť najkrajší západ slnka a do druhého typu patria tí, ktorí s tým nesúhlasia. Tí, ktorí to popierajú, pravdepodobne neboli tam a neboli svedkami tohto  zázraku.

Pozdrav Slnku  
Pozdrav slnku je kruh (22 m priemer), ktorý symbolizuje Slnko. Pri symbolickom Slnku nachádzame aj ostatné planéty v pomerných veľkostiach. Toto umelecké dielo je príkladom toho, ako spolupracujú prírodné sily s ľudskou tvorbou. Po západe slnka pomocou pozbieraných slnečných lúčov sa aktivujú elektronické elementy a vtedy môžu  turisti obdivovať ich dojímavú hru svetiel, ktorá je v rytme hry morského orgánu.  

pic
Foto: www.chorvatsko24.com

Keď sme sa už kúpali, opaľovali sme sa, pozreli sme si všetky kultúrne pamiatky mesta, máme ešte jednu možnosť ako sa zabaviť. Oproti Zadaru je niekoľko ostrovov a jeden z nich je ostrov Ugljan. Na tomto ostrove aj dedinka, Preko, kde sa človek zdá, že nie je ani na tomto svete. Hluk veľkého mesta, dav turistov, preplnené pláže nechávame za sebou a užívame si krásu a pokoj prírody.   

pic
Foto: Tímea Nagyová 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]