Autor textu: Vladimír Bačišin
27.07.2019

Abeceda ekonomiky – kto bol Richard Cantillon

ASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: Školské.sk

Bratislava 27.07.2019 (Skolske.sk)

Richard Cantillon (1687 – 1734) sa narodil v škótskom mestečku Ballyronan. Dátumy narodenia a úmrtia sú približné.

Richard Cantillon napísal len jednu prácu o ekonómiu, ktorá sa zachovala o obchode Pojednia o povahe obchodu (Essay on the Nature of Commerce). Vyšla viac ako dvadsať rokov po jeho smrti. Odvoláva sa na štatistickú prílohu, ktorá sa stratila. Je to prvá skutočne ekonomická publikácia. Je to štúdia popisujúca vnútorné vzťahy a procesy hospodárskeho systému. Práca je rozdelená do troch častí - kníh.

Prvá časť opisuje ako funguje reálna ekonomika a princípy, na základe ktorých sa vyrábajú tovary, a ako najímajú ľudia kvôli ich výrobe. Zobrazuje ekonomiku ako prepojený cyklický tok peňazí a tovarov.

Druhá časť opisuje vzťahy medzi reálnou ekonomikou a peniazmi.  Zaoberá sa tým ako cyklický proces ovplyvňujú peniaze. Preto sa Richard Cantillon dá považovať za zakladateľa modernej peňažnej teórie. Tvrdil, že ak majú obchodníci viac peňazí, stúpa dopyt po tovaroch a službách. Zamestnanosť stúpa nielen vo výrobnom sektore, ale aj v iných odvetviach.  Vyššie ceny vyvolajú nárast produkcie, ale vyššie ceny nemusia vždy viesť k vyšším výdavkom.  Tento jav nazvali v súčasnosti ekonómovia Cantillonov efekt nových peňazí.

Predpokladal, že prosperita spôsobená väčším množstvom peňazí, sa v istom bude pravdepodobne skončí. Bude to pravdepodobne tým, že peniaze sa dostanú do sféry medzinárodného obchodu.
Posledná, tretia časť analyzuje medzinárodný obchod a výmenu. Richrad Cantillon bol ovplyvnený protekcionizmom. To sú kroky štátu na ochranu domáceho trhu, miestnych výrobcov, rôznych oblastí ekonomiky alebo jednotlivých firiem pred zahraničnou konkurenciou.  Domnieval, že ochrana trhu bude napomáhať zvyšovaniu počtu obyvateľov. Ak bude mať Veľká Británia prebytok z vývozu, bude môcť doviesť potraviny. Viac potravín bude viesť k rastu obyvateľstva.
​​​​​​​
Richard Cantillon sa považuje za prvého skutočného ekonóma, pretože napísal prvú systematickú prácu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]