Autor textu: TASR
26.07.2019

Anna a Hana sú hrdé 

Neúspech ich len tak ľahko nepoloží.

Foto: Školské.sk

Bratislava 26.07.2019 (Skolske.sk)

Ženské mená Anna, Hana majú hebrejský pôvod a ich význam je "milá", "milostná". Nositeľky týchto klasických, prevažne dedičných mien, oslovujeme Anička, Anka, Hanička, Hanka. Meniny oslavujú 26. júla.

      Tieto ženy vynikajú pevnou vôľou, dynamickosťou a intuíciou. Anny a Hany sú hrdé a uzavreté do seba. Nedajú sa veľmi ovplyvňovať. Majú neuveriteľnú pamäť a všetko chcú mať hneď. Anny, Hany nevedia, čo je to plachosť, sú stále v názorovej opozícii.

      Neúspech ich len tak ľahko nepoloží, nikdy nie sú zúfalé. Ak sa im niekto nepoddá, sú ako malé trucovité princezničky.

      Anny aj Hany majú nestále zdravie. Neprospejú im tvrdé diéty ani časté ponocovanie. Ovplyvňujú ich planéty Mars a Pluto.

      Ich šťastné farby sú tmavomodrá, červená a ružová. Ochranné rastliny palina dračia, puškvorec, bazalka, kamene rubín, diamant, opál a topás.

      Svätá ANNA spolu so svätým Joachimom boli rodičmi Panny Márie. Zmienka o nich sa v Novom zákone nikde neuvádza, prvá zmienka o nich je v apokryfnom Protoevanjeliu z 2. storočia. Znakom sv. ANNY je ľalia ako symbol čistoty a otvorená kniha znázorňujúca vyučovanie Panny Márie. Sviatok svätej ANNY a Joachima pripadá práve na 26. júla. Svätá ANNA je patrónkou baníkov, chudobných a ťažko pracujúcich ľudí.

      Ruská poetka a prekladateľka ANNA ANDREJEVNA ACHMATOVOVÁ (1889-1966),  slovenská herečka ANNA ŠIŠKOVÁ, slovenská spisovateľka diel pre deti a mládež a disidentka HANA PONICKÁ (1922-2007), slovenská spisovateľka a dramatička, autorka literatúry pre deti a mládež HANA ZELINOVÁ (1914-2004), prvá slovenská profesionálna herečka a pedagogička HANA MELIČKOVÁ (1900-1978), herečka HANA GAJDOŠOVÁ-LETKOVÁ, šansonierka a herečka slovenského pôvodu HANA HEGEROVÁ, vlastným menom Carmen Farkašová, česká speváčka, textárka, herečka a moderátorka HANA ZAGOROVÁ, francúzska žurnalistka a spisovateľka ANNA GAVALDA - to sú len niektoré z mnohých nositeliek mena ANNA a HANA.

      Ruský spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj dal meno ANNA hlavnej postave svojho románu ANNA KARENINOVÁ. Kanadská autorka Lucy Maud Montgomeryová nazvala menom, pripadajúcim v slovenskom kalendári na 26. júla, postavu v knihe ANNA zo zeleného domu.

      S týmto menom sa stretneme aj v slovenských ľudových piesňach, napríklad ANIČKA dušička, kde si bola ..., František Krištof Veselý spieval pieseň ANČA, ANČA, ANČA, HANA. Toto meno vložila do svojej piesne ANNA (Go To Him) aj britská skupina The Beatles.
​​​​​​​
      Meno z 26. júla má aj orlica ANIČKA, ktorej lety sledujú napríklad aj odborníci zo Správy Tatranského národného parku (TANAP).


      Zdroje: www.zivotopisysvatych.sk, www.osobnosti.sk, www.osobnosti.cz, www.litcentrum.sk, www.supermusic.sk, www.csfd.cz, www.zagorovahana.cz, www.snd.sk, www.bux.sk, www.hudba.zoznam.sk, www.databazeknih.cz, www.de-plume-en-plume.fr, http://spravatanap.sk

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]