Autor textu: Vladimír Bačišin
26.07.2019

Abeceda ekonomiky – aké sú druhy inflácie

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike. 

Foto: text

Bratislava 26.07.2019 (Skolske.sk)

Slovo inflácia pochádza z latinčiny. Znamenalo nadúvanie, alebo nadutie. Je to všeobecný nárast cien. Prispôsobovanie výšky miezd, či dôchodkov výške nárastu cien sa nazýva valorizácia. Existuje niekoľko druhov a foriem inflácia, ale aj ekonomických javov ktoré sú spojené  s rastom cien.
Existuje jadrová inflácia, čo je rast cien, do ktorého nezapočítavajú ceny potravín a energií. V Slovenskej republike má jadrová inflácia pomenovanie čistá inflácia.  Existujú tri základné druhy inflácie. Mierna inflácia je vtedy keď ceny stúpajú o 1 % až 9%. Cválajúca inflácia je vtedy keď ceny stúpajú v rozpätí 10 % až 1 000%. Hyperinflácia je vtedy keď ceny stúpajú o viac ako 1 000 %. Tá bola v Nemecku po 1. svetovej vojne. Bola o nej anekdota. V predajni sa pýta zákazník predavača. Koľko stoja zápalky? Pane 800 miliónov mariek. Ak však počkáte tri minúty tak to bude 1 miliarda mariek. Dezinflácia je keď sa ceny postupne znižujú.

Proporcionálna inflácia he vtedy všetky ceny rastú približne rovnako rýchlo. Absolútna cenová hladina rastie, ale pomery cien sa navzájom nemenia. Neproporcionálna inflácia – absolútna cenová hladina rastie, pomery cien sa menia.

V čase ropnej krízy začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia vznikol jav, ktorý dostal pomenovanie stagflácia. To je stav ekonomiky keď ceny stúpajú, ale ekonomika stagnuje, teda jej stav sa nemení, alebo klesá.

Keď je ekonomika v recesii a ceny stúpajú dostal pomenovanie slumpflácia. Recesia je obdobie, ktoré začína v bode, kedy ekonomická aktivita dosiahla svoj vrchol a začína spomaľovať, a končí v bode, kedy ekonomická aktivita dosiahla svoje dno a začína zrýchľovať.
​​​​​​​
Najnovším javom spojeným s infláciou je  biflácia, alebo niekedy aj mixflácia. Je to stav hospodárstva, v ktorom sa procesy inflácie a deflácie vyskytujú paralelne.  Počas biflácie, alebo ak chcete mixflácie  dochádza k súčasnému nárastu cien, teda k inflácia. základných obchodovateľných tovarov, ktoré sa nakupujú  v rámci základného príjmu, ale aj k paralelnému poklesu cien, teda deflácia,  pre tovary a služby  nakúpené hlavne na úver.

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – čo je to inflácia
Abeceda ekonomiky – aké sú funkcie peňazí



Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]