Autor textu: Vladimír  Bačišin 
02.08.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to trh

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 03.08.2019 (Skolske.sk)

Trh je miesto, kde sa stretávajú kupujúci a predávajúci. Môžu sa tam dohodnúť o tom, že predajú, alebo kúpia určitý tovar alebo službu. Kupuje a predáva sa za určitú cenu. Je to priestor, v ktorom si jednotlivé ekonomické subjekty vymieňajú výsledky svojej činnosti. Týmto miestom môže byť napríklad predajňa, obchodný dom, trhovisko, burza.

Navonok sa trh javí ako miesto, kde sa predávajú a kupujú tovary. Trh je však aj proces.  V ňom  v sa uskutočňujú ekonomické vzťahy medzi jednotlivými trhovými subjektmi prostredníctvom výmeny tovarov a služieb. Na trhu vzniká vzájomné pôsobenie ponuky a dopytu.

je trh inštitúciou, mechanizmom, ktorý spája kupujúcich a predávajúcich určitého tovaru a služieb. Samotné trhy môžu mať rôzne podoby.

Ekonómovia Campbell R. McConnell, Stanley L. Brue a Sean M. Flynn autori diela Ekonómia, s podtitulom Princípy, problémy a politiky napísali nasledovnú definíciu. 

Trh je kategória trhovej  ekonomiky , súbor ekonomických vzťahov založených na pravidelných výmenných obchodoch medzi výrobcami tovarov a služieb a spotrebiteľmi. Výmena sa zvyčajne uskutočňuje dobrovoľne vo forme ekvivalentnej výmeny tovaru za peniaze, čo je obchod, alebo tovaru za tovar, čo je výmenný obchod. Výmena prebieha s konkurenčným prostredím s voľným prístupom na trh, a to tak výrobcov, ako aj spotrebiteľov.

Ako je to v praxi? Napríklad na tržnicu chodia tí, čo vypestovali paradajky. Chú ich predať. Ponúkajú ich na pultoch. Prichádzajú tam tí, ktorí chcú jesť paradajky. Dohodnú sa na cene. A obchod môže prebehnúť.

V priestoroch tržnice sú aj stánky. V jednom z nich napríklad opravujú topánky. Je to služba. Potrebujete napríklad vymeniť podošvu na topánkach. Majster nám ponúkne cenu. My s ňou súhlasíme, alebo nie. Predá nám a službu, alebo nepredá.
​​​​​​​
Trh sa dajú rozdeliť na mieste, regionálne, národné, teda celoštátne alebo svetové, či cudzím slovom povedané globálne.
 

pic
Foto: text

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]