Autor textu: Vladimír Bačišin
07.08.2019

Abeceda ekonomiky – nič nie je zadarmo

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 07.08.2019 (Skolske.sk)


V každodennom živote môžete počuť vety nasledovného typu. To a to bude zadarmo. To a to je zadarmo. Zalistujme v histórii. Veta „Vo svete niet raňajok zadarmo“ má korene v XIX. storočí, keď majitelia podnikov známych v USA ako saloon, alebo taverna, čo je iný názov pre krčmu, propagovali „bezplatné obložené sendviče a jedlá pre klientov v popoludňajších hodinách.

Každý kto sa snažil využiť túto ponuku, ale súčasne si nekúpil nápoje, sa čoskoro presvedčil, že tento pojem netreba brať doslova. Keď si nekúpil alkoholický nápoj a chcel niečo zadarmo, tak ho jednoducho z krčmy vyhodili. Aj dnes raňajky v hoteli nie sú zadarmo, ale sú započítané do ceny nocľahu.

Pojem „raňajky zadarmo“ sa ako pojem dostal do slovníka  ekonómie v čase politiky Nový údel. Bolo to pomenovanie pre niekoľko programov zavedených v USA v rokoch 1933-37  v čase vlády prezidenta Franklina D. Roosevelta. Ich cieľom bolo podporiť, ozdraviť a zreformovať ekonomiku USA po prepuknutí Veľkej hospodárskej krízy. Vtedy sa rozdávalo zadarmo jedlo. Pojem „raňajky zadarmo“ sa pripisoval niekoľkým novinárom, ale jeho skutočného autora sa nedá nájsť.

Pojem „raňajky zadarmo“ sa používal aj v čase Vietnamskej vojny. Bola v rokoch 1964 – 1975 medzi Severným Vietnamom so socialistickým spoločenským zriadením a Južným Vietnamom s kapitalistickým zriadením. Na strane Južného Vietnamu bola armáda USA. Vtedy museli Američania povinne slúžiť v armáde. Zástancovia povinnej vojenskej služby tvrdili, že povinná vojenská služba je preto, lebo v mladosti muži dostávali v škole zadarmo vzdelanie a aj raňajky. To znamená, že by mali štátu za to čo dostali kedysi zadarmo vojenskou službou.
​​​​​​​
Skôr či neskôr niekto musí zaplatiť účet za to čo je akože zadarmo. Predstavme si, že štát by poskytoval všetkým obyvateľom „zadarmo“ kurz na udelenie vodičského oprávnenia. Niekto musí zaplatiť pedagógov, cvičné automobily, vybavenie učebných tried. Zaplatilo by sa to zo štátneho rozpočtu. Štátny rozpočet sa vytvára z daní, ktoré zaplatia ľudia a podniky. To čo je zadarmo platí rozpočet a ten je z peňazí obyvateľov. To čo je teda zadarmo, si platíme aj tak my všetci. Z toho vyplýva, že nič nie je zadarmo.
 

Súvisiace články:

Abeceda ekonomiky – aké sú vlastnosti trhu​​​​​​​
Abeceda – ekonomiky – čo je to trhový mechanizmus


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]