Autor textu: Vladimír Bačišin
06.08.2019

Abeceda ekonomiky – aké sú vlastnosti trhu

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 06.08.2019 (Skolske.sk)

Tak ako sa vyvíjalo hospodárstvo, menilo sa aj vnímanie pojmu trh. Menil sa aj samotný trh a menila sa jeho úloha v ekonomike. Trh sa najprv vnímal ako miesto kde si predávajúci a kupujúci vymieňali tovary.

Dnes existuje niečo, čo sa nazýva slobodný, alebo voľný trh.  Je to systém, v ktorom sa všetky ekonomické rozhodnutia odohrávajú na základe dobrovoľných rozhodnutí.

Pozrime sa na praktický príklad. Peter má bicykel a nepotrebuje. Ak ho chce predať zverejní inzerát, napríklad v sociálnej sieti. Napíše v ňom cenu. Pavol si prečíta inzerát a kúpi ho. Ich rozhodnutia sú bez donútenia. Nikto sa im do ich obchodu nestará a nezasahuje. Neexistuje donucovacia sila. Aj sú trh slobodné a voľné, používa sa na označenie tohto stavu pojem laissez-faire. Tí, čo ho používajú, nevysvetľujú ho. Vo francúzskom jazyku tento pojem znamená nechajte ho robiť čo chce, nechajte to tak bežať. To znamená, nechajme ekonomike voľný priebeh.  Neplatí to pre všetky oblasti ekonomiky. Do niektorých štát zasahuje.

Na slobodnom, alebo voľnom trhu je neobmedzené množstvo výrobcov tovarov, alebo služieb. V meste nemusí byť jedna reštaurácia, ale môže ich byť teoreticky nekonečne veľa. Ďalším príznakom je to, že firma môže rýchlo vstúpiť na trh a rýchlo z neho odísť. Dnes trvá registrácia firmy niekoľko dní. Na slobodných, alebo voľných trhoch sú k dispozícii všetky informácie. Okrem toho, podmienkou trh je to, že ani jeden účastník nemôže diktovať ostatným.  Peter, ktorý predával svoj bicykel, nemôže ostatným diktovať za koľko predajú, alebo  kúpia bicykle.

Existujú rôzne trhy, ale aj rôzne delenia trhu. Najznámejší je trh tovarov a služieb. Napríklad predávajú sa na ňom potraviny, šatstvo a opravujú topánky, či elektrické spotrebiče ako napríklad práčky. Existuje trh so surovinami. Predávajú a kupujú sa na ňom ropa, zemný plyn, železná ruda, piesok, cement a iné suroviny. Existuje trh predávajúcich a trh kupujúcich
​​​​​​​
Existujú aj trhy v rôznych odvetviach, teda častiach ekonomiky. Môže to byť napríklad automobilový trh, trh s nehnuteľnosťami, poľnohospodársky trh. V obchode existuje veľkoobchodný trh. Na ňom vo veľkoskladoch nakupujú napríklad zemiaky majitelia predajní. Predajne patria do sféry maloobchodného trhu.

Súvisiace články:
Abeceda – ekonomiky – čo je to trhový mechanizmus
Abeceda ekonomiky – kto bol Ibn Chaldún​​​​​​​


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]