Autor textu: Školské.sk
09.08.2019

Strava pre prezidenta aj psa: 10 bizarných zamestnaní

Nechali by ste sa nahovoriť na prácu profesionálneho objímača alebo spáča?

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 09.08.2019 (Skolske.sk)


Nechali by ste sa nahovoriť na prácu profesionálneho objímača alebo spáča? Asi by sa vám to pozdávalo viac ako pozícia testovača účinnosti dezodorantov.
 
Podaktoré zamestnania nielen u nás zďaleka nie sú bežné, mnohé vyznievajú naozaj zvláštne, ba javia sa ako zbytočné, ale napriek tomu ich ktosi platí a ďalší vykonáva. Zatiaľ čo niektoré sú fakt jednoduché, pri iných môže ísť aj o život a nájdu sa i také, ktorými by ste sa zrejme príliš nechválili.
 
Netradičnú požiadavku občas dostane aj personálna agentúra Grafton. Pravdepodobne sa zhodneme, že zháňanie mäsiara nepôsobí nejako extravagantne. Pravda, kým sa na základe klientovho želania nedeje v režime confidental, teda s akcentom na diskrétnosť.
 
Pri vyhodnocovaní nejakej pozície ako bizarnej je, samozrejme, dôležitý aj regionálny a kultúrny kontext. „Keď sme kedysi v Česku hľadali zamestnanca na funkciu baču, určite sme to vnímali ako nezvyčajnejšie, než by to bolo na Slovensku,“ konštatuje marektingová manažérka Graftonu Jitka Součková.
 
“Hľadali sme už aj čínsky hovoriaceho účtovníka, zatiaľ čo ukrajinský zadávateľ chcel pilotov vrtuľníkov Mi-8,” loví v pamäti Andrej Gurín z trenčianskej pobočky a na vyváženie dodáva, že aj pri rekordne nízkej nezamestnanosti nie je problém obsadzovať voľné miesta v určitých segmentoch: “Na administratívne pozície dostávajú firmy bežne aj viac ako 100 reakcií do 2-3 dni po zverejnení. Štandardne je dostatok kandidátov aj v sektore HR, obchodu a zákazníckeho servisu.”
 

10 bizarných zamestnaní

 
1. Kontrolór prezidentových jedál
Mali ich už egyptskí faraóni a rímski cisári, majú ich aj dnešní prezidenti. Taký George Bush počas pobytu v Londýne dokonca hneď dvoch. Bývalí agenti FBI boli určení na kontrolu jedál a možno sa chlácholili tým, že ich životnosť pravdepodobne bude vyššia, ako bola v ére pyramíd či antiky, prípadne pri štartéroch áut mafiánskych bossov.
 
2. Lovec golfových loptičiek
Máte kladný vzťah k vode vyjadrený aj potápačskou praxou, túžite po práci v malebných scenériách a chcete prospievať životnému prostrediu? V jazierkach a žaburinách lemujúcich golfové ihriská je – popri občasných aligátoroch – potopených dosť loptičiek na to, aby ste si ich výlovom mohli zarobiť aj 100 000 dolárov ročne, čo je v prepočte vyše 89 000 eur. Ceny v „second hande“ sa pohybujú v rozpätí od 7 do 12 centov za kus. Jeden z majstrov odboru sa pritom pochválil osobným rekordom 15 800. Za jediný deň! Štandardom je však cca 4 000 loptičiek počas šichty.
 
3. Ochutnávač psieho žrádla
Priznajte sa: aj vy ste si ostýchavo priznali, že psie žrádlo vlastne vonia lákavo a vôbec nevyzerá zle? Síce by ste ho asi neokúsili, ale ... ak by vám za to zaplatili? Hmmm. Potom sa môžete uchádzať o pozíciu testovača potravy pre najlepších priateľov človeka. Budete posudzovať vizuálnu i chuťovú stránku predložených vzoriek, no aj ich konzistenciu či čas potrebný na rozžuvanie. Dobrú chuť a nepodpisujte petíciu za zákaz zneužívania ľudí pri vývoji artiklov pre zvieratá!
 
4. Spáč z povolania
Nie, nemyslíme tým, samozrejme, špiónov či dokonca teroristov čakajúcich v utajení na inštrukcie. Výhodou je, že v spánkových centrách nájdu uplatnenie všetci: nezáleží na tom, či ste šampióni šlofíkov alebo máte kruhy pod očami. Je to doslova džob snov. Ponúkala ho napríklad NASA (18 000 USD za 70 dní nonstop v horizontálnej polohe), ale aj jeden helsinský hotel ako angažmán na 35 dní pri rovnakom počte blogersky odskúšaných izieb – prihlásilo sa mu 600 adeptov.
 
5. Dojič hadov
Kravy? Kozy? Ovce? Slabota... Hady! Samozrejme, v serpentáriách nejde o mlieko, ale odoberanie jedu najmä na farmaceutické účely: výrobu protilátok aplikovaných po uhryznutí, ale aj produkciu rôznych liekov nasadzovaných pri poruchách krvného obehu či onkologických diagnózach. Medzi klientelou sú aj výskumné laboratória a univerzitné pracoviská. Plat: okolo 2 500 dolárov mesačne. Mimochodom, je to o 500 USD viac, ako stojí gram „nadojeného“ hadieho jedu.
 
6. Testovač dezodorantov
Znie to brutálne, ale fakt sú ľudia, ktorí za financie ovoniavajú spotené podpazušia iných, čím kontrolujú účinnosť jednotlivých dezodorantov a následne o tom vypracúvajú štúdie. Podobne ako kolegovia – špecialisti na posudzovanie odéru použitých detských plienok či mačacích podstielok. Mimoriadne zaslúžené peniaze, a to v rozpätí 17 000 – 46 000 eur ročne podľa stupňa seniority.
 
7. Živá figurína
Pred vynájdením plastových figurín stávali vo výkladoch fešné manekýnky. V súčasnosti sa však so živými figurínami môžete stretnúť opäť. Podľa marketérov priťahujú vo výkladoch väčšiu pozornosť okoloidúcich potenciálnych zákazníkov. Za 25 – 100 USD na hodinu vás vyobliekajú a naaranžujú na potrebné miesto. Zadanie znie jasne: vydržať bez pohybu. Nič pre hyperaktívnych!
 
8. Zberač exkrementov
Chodia po verejných priestranstvách a upratujú to, čo majitelia zvierat „zabudli“ odstrániť. Väčšinou sú to psie exkrementy, no občas treba vyčistiť aj komunikácie, na ktorých utrúsili stopu kone, ťavy či slony.
 
9. Nájomný svadobčan či plačka
Pre ľudí, ktorí majú obavy, že im na sobáš či pohreb nepríde dôstojný počet osôb, existujú agentúry zaháňajúce takéto chmáry z čela. Registrujte sa v nich a budete vystrojení chodiť na svadby, na ktorých nadšene objímete nevestu i ženícha a spolu s finančnou odmenou si možno odnesiete krabicu zákuskov a fľašu vína. Alebo vás vyšlú na funus a budete oplakávať niekoho, o kom ste si v lepšom prípade stihli pred obradom zistiť aspoň základné údaje.
 
10. Vtláčač ľudí do MHD
Prax ako „ošija“ v rovnošate môžete nadobudnúť predovšetkým v tokijskom metre. Profesionálni vtláčači nazývaní aj baliči sardiniek pomáhajú ľuďom nastupovať do vozňov, v ktorých zdanlivo už niet miesta. Ak zvyknete cestovať našou MHD plnou nevrlých pasažierov, asi tušíte, že tu by to bolo rizikové povolanie.
 
Zdroje: Daily Mail, Alert Diver, Sun Online, Forbes, Digital Spy, Job Monkey, Martian Herald, Deseret News Utah, Abigail R. Gehringová, Cosmopolitan, Cracked, Gazette Review
 
 
 
O Grafton Slovakia
Personálna agentúra Grafton Slovakia bola založená v roku 1994 a v súčasnej dobe pôsobí v Bratislave, Trenčíne, Nitre, Košiciach a v Žiline. Je súčasťou Gi Group. Svojim lokálnym aj medzinárodným klientom, ako i uchádzačom o prácu ponúka široké portfólio služieb v oblasti náboru, dočasného pridelenia zamestnancov a talent manažmentu či rôznorodých HR riešení. Pripravuje tiež na mieru riešenia outsourcingu alebo kompletné zaistenie servisu náboru riadením celého procesu ako hlavný dodávateľ. Patrí medzi popredných poskytovateľov outplacementových služieb a poradenstva, ako aj výberu zamestnancov pomocou assessment centier, špeciálnych testov a dodatočne ponúka poradenský servis v oblasti ľudských zdrojov. Grafton pôsobí v rámci CEE v 4 krajinách. Viac na www.grafton.sk.

 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]