Autor textu: TASR
10.08.2019

Vavrinec je vyrovnaný 

Študujú väčšinou s výborným prospechom a sú svedomití.

Foto: Školské.sk

Bratislava 10.08.2019 (Skolske.sk)

Vavrinec je západoslovanské meno, prevzaté z latinčiny a jeho význam je "pochádzajúci z mesta Lorenta". Veľa mužov s týmto menom na Slovensku nenájdeme, ak ale predsa, tak ich oslovujeme Vavro, Vavrino. Meniny oslavujú 10. augusta.

      Vavrincovia sú od útleho detstva spokojní sami so sebou. Rodičia nemajú s nimi veľké problémy. Študujú väčšinou s výborným prospechom a sú svedomití. Nadovšetko si vážia svoju rodinu a sú výrazne spoločenskí.

      V jedle a pití sú veľkí pôžitkári. K menu Vavrinec sa vzťahujú aj niektoré pranostiky, spojené takisto s jedlom: Ak je na Vavrinca slnce, budú medu plné hrnce, Ako Vavrinec navarí, tak sa nám i jeseň darí, alebo Na svätého Vavrinca švábka ide do hrnca.

      Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

      Šťastné farby Vavrinca sú biela a zelená. Ochranné rastliny fenikel a valeriána, ochranné kamene zafír a citrín.

      Podľa Historického kalendára zomrel 10. augusta roku 258 kresťanský mučeník svätý VAVRINEC.

      Svätý VAVRINEC (lat. LAURENTIUS) španielsky rodák, je jeden zo siedmich diakonov, ktorí boli umučení počas prenasledovania kresťanov za vlády rímskeho cisára Valeriána v roku 258. Jeho sviatok pripadá na 10. augusta. Je patrónom knihovníkov, archivárov, veriaci ho vzývajú v prípadoch, keď potrebujú "zásah zhora" proti ohňu i moru. Podľa niektorých zdrojov je aj patrónom kuchárov a cukrárov. Už niekoľko rokov napríklad v Bratislave sa počas víkendu okolo Vavrinca koná Deň sv.VAVRINCA: kuchári aj cukrári predstavujú a ponúkajú svoju prácu - rybie špeciality, grilovanú zeleninu, mäso na rozmanitý spôsob, prezentujú rôzne motívy vyrezávané do zeleniny i ovocia.

      So sv. VAVRINCOM sa spája ďalší jav nosiaci jeho meno: ide o "slzy sv. VAVRINCA". Každý rok na prelome júla a augusta padajú stovky rokov perseidy, meteorický roj. Tento úkaz sa zaiste udial aj 10. augusta 258, keď na príkaz cisára Valeriána na hranici - iné zdroje uvádzajú, že na rošte - umučili sv. VAVRINCA. V tú noc si ľudia mysleli, že z oblohy padajú ohnivé slzy upáleného mučeníka. Astronómia dnes učí, že to nie sú padajúce slzy, ale telieska s rozmermi okolo 0,1 mm. Pri prelete cez atmosféru zažiaria a neraz za nimi ostáva žiariaca stopa.

      Podľa Historického kalendára sa na VAVRINCA v roku 1555 v Nedožeroch narodil humanista, básnik, pedagóg, klasický filológ a jazykovedec VAVRINEC BENEDIKT NEDOŽERSKÝ. Zdroje o ňom uvádzajú, že rodák zo slovenských Nedožier okrem iného aj matematik, básnik i hudobník, bol okolo roku 1600 magistrom na pražskej Karlovej univerzite. Zomrel 4. júna 1615.

      Ďalším VAVRINCOM bol aj stoličný úradník, zberateľ kníh, archivár z oravskej zemianskej rodiny, podporovateľ a iniciátor vydavateľských i národných podujatí, ktorý zostavil bohatú a vzácnu knižnicu obsahujúcu okolo 50.000 zväzkov VAVRINEC ČAPLOVIČ (1778-1853). Knižnica je v špeciálne postavenej budove v Dolnom Kubíne.
​​​​​​​
      V Prešovskom samosprávnom kraji v okrese Vranov nad Topľou leží obec VAVRINEC. Obec s rovnakým názvom, i keď v českej verzii VAVŘINEC, nájdeme aj v Českej republike v Juhomoravskom kraji asi 40 kilometrov severne od Brna.


      Zdroje: www.zivotopisysvatych.sk, www.astronomiaonline.org, www.snk.sk, www.orava.sk, http://osobnosti.oravskakniznica.sk/osobnosti-oravy/8-caplovic-vavrin ec.html, www.osobnosti.sk, www.ulib.sk, www.e-obce.sk, ww.obecvavrinec.sk, www.vavrinec.cz/obec/

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]