Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
14.08.2019

Zaujímavá výstava v  Poetry cafe

Grafiky Patrika Šveca.

Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Bratislava 14.08.2019 (Skolske.sk)

Novozámocké ArtKorzó už 10 rokov usporadúva zaujímavé výstavy obrazov a fotografií.
O projekte nám viac povedal pán Tomáš Thór: „ ArtKorzó je súčasť Občianskeho združenia KultúrKorzó, ktoré v Nových Zámkoch organizuje rôzne kultúrne podujatia, je to prevažne na národnostnej báze, predstavuje maďarské kultúrne projekty, divadelné predstavenia a i. V rámci tohotprojektu predstavujeme aj iných autorov, jedná sa o autorov Nových Zámkov, buď tu žijúcich,alebo ktorí sa tu narodili,alebo sa prípadne prisťahovali do nášho mesta,ale už sme predstavili aj autorov z blízkeho okolia – z okolitých okresov, z Komárna,Šale, Galanty. Posledné roky sa projekt sústredil na fotografov, fotografické umenie .Medzitým raz za čas robíme výstavu grafík,alebo maľby...“

Aktuálna výstava, ktorá bola slávnostne otvorená dňa 7. augusta 2019 v priestoroch galérie Poetry café v novozámockom Dome kultúry približuje milovníkom výtvarného umenia grafiky mladého novozámockého výtvarníka, ktorý už žiaľ nie je medzi nami, Patrika Šveca .

Od jeho prvých dotykov s umením vranom detstve – momentky, kresby, postrehy zo života, postupne stále viac inklinoval ku grafickým technikám cez lineálnu kresbu a dostal sa až k tlači z hĺbky a výšky, ku sieťotlači . Inšpirovaný ľuďmi, ktorých mal rád alebo boli preňho len zaujímavým objektom, venoval im svoj čas a zvečnil ich. Vystavené práce sú dôkazom jeho talentu, citlivého oka a výtvarného jemnocitu, ktorý na výkres kládol srdcom...

Na mladého výtvarníka spomínajú a cez jeho výtvarné práce si ho pripomínajú rodičia, rodina, kamaráti. V októbri minulého roku sme sa s jeho výtvarnými dielami mali možnosť stretnúť na výstave „Patrik Švec Bez návratu“ v Knižnici Antona Bernoláka v Nových Zámkoch.
Diela mladého výtvarníka, ktorý nestihol plne rozvinúť svoje krídla, účastníkom vernisáže priblížil letor výstavy Tomáš Thór. Spolu s prítomnými vernisáže si na Patrika zaspomínala aj jeho mama, pani Mária Švecová.

Výstava je sprístupnená do 30. septembra 2019.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]