Autor textu: Vladimír Bačišin
14.08.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to konkurencia

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 14.08.2019 (Skolske.sk)

Ekonomický systém závisí od konkurencie ekonomických jednotiek. Trhová konkurencia je proces, v ktorom sa stretávajú subjekty trhu, pričom každý z nich sa snaží dosiahnuť maximálnu hmotnú výhodu. Hlavnými subjektmi sú predávajúci a kupujúci.

Konkurovať si môžu výrobcovia a poskytovatelia služieb. Konkurovať mi môže napríklad niekoľko stánkov so zeleninou. Každý z nich predáva mrkvu a snaží sa predať ju čo najdrahšie. Na druhej strane, do stánkov chodia spotrebitelia, ktorí sa snažia kúpiť mrkvu čo najlacnejšie. Preto existuje konkurencia medzi ponukou a dopytom. Preto existuje aj konkurencia medzi ponukou a dopytom. Ich cieľom je dosiahnutie rovnovážnej ceny, teda ceny, ktorá súčasne vyhovuje predávajúcemu aj kupujúcemu. V súčasnosti je priemerná cena mrkvy 2,50 EUR za jeden kilogram. Je to teda cena, ktorá vyhovuje predávajúcemu a aj súčasne kupujúcemu. Ak by kupujúcemu táto cena nevyhovovala, snažil by sa kúpiť mrkvu za nižšiu cenu.

Ak sa pozrieme na situáciu konkurencie širšie, preto, aby existovala sú nevyhnutné nasledovné dve podmienky:

Prvou podmienkou je to, že sú  najmenej dvaja a viac kupujúcich, ale súčasne dvaja a viac predávajúcich. Kupujúci a predávajúci pôsobia na jednom trhu, napríklad na tržnici so zeleninou. Predávajú a kupujú jeden a ten istý zdroj. Je to mrkva. Je viac ako zrejmé, že na tržnici sú viac ako dvaja kupujúci a viac ako dvaja predávajúci.
​​​​​​​
Druhou podmienkou je to, že existuje sloboda kupujúcich a predávajúcich. Ak im určitý trh, v našom prípade tržnica so zeleninou nevyhovuje, môžu ich opustiť. Predávajúci, ak sa mu nedarí s predajom  zbalí svoju mrkvu a ide skúšať šťastie na inú tržnicu. Ak sa kupujúcemu zdá cena mrkvy vysoká, jednoducho odíde hľadať šťastie na inú tržnicu. Každý z nich má svoj ekonomický záujem.
Podstata konkurencie je v tom, že ekonomické rozhodnutia sú rozdelené medzi veľké množstvo aj predávajúcich, ale aj kupujúcich. Slobodná konkurencia súčasne znamená, že ktokoľvek kto vyrába niečo, môže ľahko vstúpiť na trh, ale rovnako ľahko ho môže aj opustiť. Nebude pestovať mrkvu, ale kaleráb. Podobne kupujúci, nemusia kúpiť mrkvu, ale kaleráb.

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – hybnou silou je osobný záujem​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – sloboda podnikania a výberu​​​​​​​


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]