Autor textu: TASR
28.08.2019

Matematik P. Seymour si prevzal Pamätnú medailu UK

Je spoluautorom série článkov o minoroch v teórii grafov.

Foto: By Sergio01 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11569643

Bratislava 28.08.2019 (TASR)

Matematik Paul Seymour pôsobiaci na Princetonskej univerzite v americkom New Jersey si v utorok na pôde Univerzity Komenského (UK) v Bratislave prevzal od rektora Mareka Števčeka Pamätnú medailu UK. Britský profesor je odborníkom v diskrétnej matematike, kombinatorike a teórii grafov.

      Seymourova návšteva v Bratislave je spojená s jeho vystúpením na konferencii Eurocomb 2019, ktorá sa v týchto dňoch koná na UK v Bratislave. Podľa prodekana Fakulty matematiky fyziky a informatiky UK Róberta Jajcaya bolo veľmi zložité zabezpečiť Seymurovu účasť na konferencii. "Veľmi sme sa potešili, keď sa rozhodol, že príde, bude mať prednášku a prevezme si cenu," poznamenal pre TASR Jajcay.

      "Ocenenie získal, pretože je najvýznamnejším matematikom, ktorý je tu na konferencii. Má výsledky, ktoré si cenia aj jeho kolegovia, lebo sú vynikajúce po technickej a matematickej stránke," povedal Jajcay. Ako doplnil, ide aj o výsledky, ktoré sú známe i širokej verejnosti. Jedným z nich je napríklad veta o štyroch farbách, ktorá je podľa jeho slov najznámejšou z teórie grafov. 

      Matematik je spoluautorom série článkov o minoroch v teórii grafov, ktorá určovala a dodnes určuje smer výskumu v tejto oblasti.

"Ak by v matematike existovala Nobelova cena, Paul Seymour by bol určite jedným z horúcich kandidátov na jej udelenie.

Autor citacie...

       Poznamenal Jajcay.
​​​​​​​      Seymour pôsobil na viacerých univerzitách. Je nositeľom dvoch čestných doktorátov a držiteľom cien v oblasti matematiky – Ostrowskeho ceny, ceny Georgea Pólyu a Fulkersonovej ceny. "Je pre nás cťou hostiť špičky z celého sveta v oblasti kombinatoriky, navyše v jubilejnom stom roku našej univerzity. Inšpiráciou medzi nimi je profesor Seymour, a to nielen pre matematický odborný svet," dodal Števček.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]