Autor textu: Vladimír Bačišin
30.08.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to oligopol

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 30.08.2019 (Skolske.sk)

Slovo oligopol je zložením dvoch gréckych slov olígos, čo je málopočetný, a pōleĩn čo je obchodujem alebo predávam. Je to typ nedokonalej konkurencie, na ktorom je málo predávajúcich.
Ak je na trhu malý počet firiem, nazývajú sa oligopolmi. V niektorých prípadoch sa najväčšie firmy v určitom odvetví môžu nazývať oligopol. Výrobky, ktoré oligopol dodáva na trh, sú identické s produktmi konkurentov. Môžu to byť napríklad operátori mobilnej komunikácie.  Služby sú rovnaké, používajú podobné, alebo rovnaké telefónne aparáty, ale odlišujú sa tým, že sú to rôzne značky. Podobné je to so pracími práškami. Konkurencia v cenách je veľmi malá. Firmy sa snažia konkurovať si inými vlastnosťami, ako napríklad poskytovaním doplnkových služieb. Napríklad  je to poistenie telefónu kvôli možnému poškodeniu. Vstup nových firiem na oligopolný trh je spravidla veľmi zložitý. Prekážkou môžu byť zákony, alebo potreba veľkého množstva peňazí na rozbeh firmy.

Prekážkami sú buď legislatívne obmedzenia alebo potreba veľkého počiatočného kapitálu.  Obzvlášť dôležité pre fungovanie oligopolov je ich informovanosť o trhu. Vzhľadom na schopnosť konkurentov rozširovať výrobu sa každá spoločnosť obáva svojich nepremyslených faktorov, ktoré znižujú jej podiel na trhu.  Oligopoly má pozitívne aspekty a nevýhody, ktoré ovplyvňujú efektívnosť.

Pozitívne vlastnosti zahŕňajú: aktívne financovanie výskumu a vývoja, veľká necenová hospodárska súťaž vedie k zvýšenej diferenciácii trhu. Na rozdiel od monopolných konkurentov sa podnikanie oligopolu rozvíja oveľa väčším počtom smerov.
​​​​​​​
Medzi negatívne vlastnosti patrí: v prípade možnosti tajnej dohody s inými hráčmi na trhu sa oligopol môže správať ako čistý monopolista. Nemusia dosiahnuť úspory kvôli veľkosti trhu, na ktorom pôsobia  pretože sú menšie ako monopoly. Pretože sú nútené zapojiť sa do necenovej konkurencie, čo zvyšuje náklady. Sú menej regulované lebo si stále konkurujú s inými firmami.
 
 

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – čo je to monopson
Abeceda ekonomiky – vlastnosti monopolu​​​​​​​


Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]