Autor textu: Školské.sk
06.09.2019

MAKSÍK v Krajine zázrakov

MAKSÍK sa za 10 rokov stal kamarátom takmer 80 000 detí.

Foto: Talentída, n. o.

Bratislava 06.09.2019 (Skolske.sk)


Celoročná matematická súťaž MAKSÍK je určená druhákom, tretiakom a štvrtákom na ZŠ. MAKSÍK sa za 10 rokov stal kamarátom takmer 80 000 detí. Je ich rozprávkovým sprievodcom po svete matematiky. Päťkrát do roka im pošle príbeh s matematickými úlohami. Jeho hlavným cieľom je presvedčiť deti, že rozmýšľa­nie môže byť spojené so zábavou. Učí ich čítať s porozumením, hľadať nové riešenia. Dáva im šancu prejaviť svoju tvorivosť nielen v matematike, ale aj vo vymýšľaní príbehov a kreslení obrázkov, ktorými sú úlohy ilustrované.

Veríme, že aj pre Vás bude inšpiráciou a pomocníkom pri rozvíjaní logického myslenia a tvorivosti Vašich žiakov.


MAKSÍKa si obľúbili nielen deti, ale aj rodičia a učitelia, ktorí Maksíkove úlohy často využívajú na hodinách a matematických krúžkoch:
 
Ďakujeme za nápadité úlohy, ktoré učia deti matematicky myslieť. Sledovať tie „AHA” momenty a tú radosť po vyriešení niektorých zložitejších úloh je na nezaplatenie.
Lenka Palaščáková
 
Chcem Vám poďakovať za Vašu skvelú prácu. Maksíka riešila aj dcéra Michaela a bola prijatá do matematickej triedy, kde brali z celého Slovenska len 30 študentov. Myslím si, že sčasti aj vďaka Vám. Máte skvelé zadania a to, že je to hravou formou – super. 
Ižoldová
 
Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maksik.sk. Termín prihlásenia do súťaže a odovzdania odpovedníkov 1. kola je 30. september 2019.  
 
​​​​​​​
 
V minulom školskom roku cestoval Maksík s Malým princom z planéty na planétu. Pri ich zážitkoch z ciest našli deti aj takéto úlohy:

Číselný dážď
Keď Maksík a Malý princ vystúpili z rakety, spustil sa dážď. Ale nie obyčajný. Z neba padali kvapky v tvare číslic. Po dopade sa každá kvapka zmenila na toľko farebných bodiek, aké číslo predstavovala. Z trojky boli tri bodky, z osmičky osem... Malému princovi dopadli na dáždnik dve trojky, dve štvorky a jedna sedmička. Maksíkovi dopadli na dáždnik štyri dvojky, jedna päťka a jedna šestka. Kto mal na dáždniku viac bodiek a o koľko?

RAKETA
Maksík s Malým princom po návrate k rakete zistili, že na ňu spadol balvan a poškodil ju. „Toto nie je veľmi bezpečné miesto, je tu veľa úlomkov. Naša raketa asi nie je prvá, ktorú poškodili padajúce kamene. Ako zistíme, ktorý úlomok patrí na poškodené miesto?“ opýtal sa Malý princ. „Neboj, niečo vymyslíme,“ povedal Maksík. 


pic
Foto: Talentída, n. o.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]