Autor textu: TASR
09.09.2019

Konferenciu SETHMATH na UPJŠ  venujú L. Bukovskému

Je to známy slovenský matematik.

Foto: UPJŠ

Košice 09.09.2019 (TASR)

Viac ako 70 odborníkov a študentov zo 16 krajín bude počas tohto týždňa v Košiciach prezentovať svoje vedecké výsledky na medzinárodnej konferencii Teoreticko-množinové metódy v topológii a teórii reálnych funkcií pod názvom SETHMATH. Ako TASR informovala hovorkyňa Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Linda Babušík Adamčíková, venovaná je životnému jubileu slovenského matematika Leva Bukovského.

      

Veľkým impulzom pre zorganizovanie konferencie bol fakt, že v poslednom čase sa ukázalo, že mnoho blízkych zahraničných spolupracovníkov výskumnej skupiny vedenej pánom profesorom ešte vôbec nebolo na Slovensku prípadne v Košiciach, alebo niektorí tu už neboli veľmi dávno. Priestor na nadviazanie spolupráce a upevnenie vzťahov majú účastníci počas spoločenského večera či výletu na Spiš.

Uviedol jeden z organizátorov konferencie Jaroslav Šupina z Ústavu matematických vied Prírodovedeckej fakulty (PF) UPJŠ v Košiciach.

      Odborný program tvorí okolo 30 prednášok, v ktorých jednotliví výskumníci predstavia výsledky svojho najnovšieho výskumu v oblastiach, v ktorých Bukovský pôsobí. „Súčasťou programu je šesť pozvaných prednášok hostí zo zahraničných pracovísk – konkrétne Aleksander Błaszczyk z Poľska, Thomas Jech z USA, István Juhász z Maďarska, Menachem Magidor z Izraela, Santi Spadaro z Talianska a Thilo Weinert z Rakúska,“ spresnil Miroslav Repický z Matematického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).
​​​​​​​
      Bukovský je zakladateľom teórie množín na Slovensku. Zaslúžil sa o vznik Katedry matematickej informatiky na PF UPJŠ a bol druhým porevolučným rektorom UPJŠ. Ako Babušík Adamčíková pripomenula, dlhoročne sa venoval aj práci so stredoškolskými matematickými talentami a je tiež nositeľom viacerých ocenení.
​​​​​​​
      Medzinárodná konferencia, ktorá patrí aj k sprievodným podujatiam osláv 60. výročia založenia UPJŠ, sa koná v areáli Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach od pondelka do piatka (13. 9.).

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]